Sentap dgn kata2 suami

Suami sye keje jauh, dan hnye balik semnggu skali, jadi urusan penjagaan anak lebih kpada sye dan mak, sbb mak yg jaga anak sye bile bekerja. Saya banyak tersentap dgn kata2 suami sejak berpantang lagi. Pernah sye ambik sbagai nasihat dan positif kan diri, adakala sye rse diri ni truk semua tak thu..trpkse pendamkan dalam hati. sye first mom, mmg bnyk bnde perlu blajar. Masa berpantang lar, penat, sakit czer..belum lgi kerap bangun pagi. Apa yg mnyebabkan sye trsentap ialah, bile mne sye kerap berjaga malam, mse tu anak sye newborn smpai 2 bulan, ye lar kdang sye risau, trsedak ke, muntah ke, anak sye tk df sngt .so sye bnyk pump susu..jdi bile bgun pgi kerap, sye bgi ank sye susu, dan pump strusnya. Belum lgi bile ank meragam, jadi saksi smua ini hnye pda mak.. Pernah suami sye tnye, Kenapa tak tidor lgi..knape perlu brjaga malam, perlu pandai manage waktu" perlu pandai sdangkan mse tu ank sye bru 1 bulan lebih. Bilamana anak meragam, tk hnti2 nanges, dn suami sye pndai memujuk ..dan bile anak sudah brhnti nnges, die akan dtg kt sye yg mse tu "bwak bersabar ye, jgn kalut* sye tak kalut, cume bile tnggal sndirian akan jadi takut. Jadi sye ingin trima pendpt dn nasihat ibu2 skalian. bagaimana nak hadap situasi ni. atau sye diamkan saje. dan brfikiran postif.

4 Balas

alhamdulillah suami awak balik seminggu sekali. saya pjj dgn husband juga. Dan mempunyai 2org anak. anak 1st (2tahun++) dan anak 2nd (7m). sekarang dah masok tahun ke3 hidup pjj. husband balik sebulan sekali. kira kalau sekali balik dlm 2mggu mcm tu. mmg mostly sama mcm awak. dr pregnant smpi dh anak semua sy handle sendiri. tipu la kalau sy ckp xpenat. penat tu still ada. sbb sy juga mommy yg berkerja. apa yg sy buat, sy akan share semua aktiviti yg sy buat dgn anak dkt husband. sy akan share dkt ws even dia xtanya. bagi gambar berserta description. kalau sy penat then sy ckp sy penat. sy xdiam or simpan dlm hati. sbb sy nk dia tahu apa sy buat. bila husband balik, mmg terus auto dia bantu sy. dia bg sy rehat. mandi kan anak, buat susu anak 1st, tido kan anak2, basuh baju dia buat. mmg sy xbuat. kalau sy ckp sy lapar dia ajak cari makan

mula2 jd ibu, sye pun jnis yg panik.. asal bby nanges je sye jd glabah.. mest cbe nk bg baby diam.. tp biasa la bby kn.. memg akan mnangis.. Jd suami slalu tegur n nsihat kn sye jgn panik.. baby nanges tu normal jgn glabah sgt.. its take tyme tp lme2 sye bley terima nasihat dye.. kata2 suami tu kdg2 ade btol nye.. jd yg positif kte amek, yg x btol, kte lantakkan aje..

jangan diam share sellau aktiviti anak walauoun waktu mlm zaman teknologi mudah sy 2 org anak czer 11 thn pjj hadap je ..laki komplen share jgn harap diorg fhm mmg xkan fhm kalo diorg xlalui..fokus emosi sendiri lbh baik..good luck sis jauh lg perjalanan

Hai puan. Dalam hal rumah tangga key nya adalah komunikasi. Suami takda selalu dengan puan so sebaiknya share keadaan anak dan puan. Minta dia faham dan minta bantuan suami bila penat