anak 5 bulan tak boleh menyiarap lagi

Anak sy umur 5 bulan.. knp masih x boleh menyiarap.. sedangkan anak kwn saya umur sama dah boleh guling menyiarap sendiri... tapi ada sy ni suka kita pegang bagi dia berdiri... kaki dia agak kuat untuk berdiri.. ada kah anak sy ni terus berjln tanpa ikut step.. menyiara..merangkak..

12 Balas

Sama lah saya, anak saya pun umur 5 bulan. Dia tak berapa nak meniarap dan merangkak. Tapi bila kita baringkan dia pada kerusi baby, dia pandai nak bangun. Dia tak nak baring, tapi nak duduk. Sebab dia nak duduk, husband saya belikan walker. Pandai dia berjalan2 dalam rumah kami dengan walker dia. Mula2 risau juga, tengok anak2 kawan yg sebaya dia golek sana, golek sini. Meniarap. Harap2 okay je perkembangan anak, sebab setiap baby berbeza perkembangan dia.

5y ago

Sebiji mcm anak saya.. Anak saya dah masuk 6bulan

Budk ni kita x blh samakn. Ad bdk yg cpt ad yg lmbt. Mcm ank sy pon 5 bln bru nk meniarap, mrgkak pon lmbt smpai ad yg ckp sptt nye da meniarap spttnye da mergkak (kita sbgai ibu ni risau sgt). Tp alhamdulillah lmbt tp ank melalui proses pembelajaran mniarap dan mergkak, gnp sthn da blh jalan.

Alah kalau ada org sibuk2 compare tanya itu ini jawab je ank sy xde kat rumah dh lah. Dia masuk university dah. Anak awak baru merangkak ke? Sedihhh.... Btw each baby xsama growth scale dia. Sama macam bby br lahir. Xsemua berat 3kg. Semua lain.

Sme cm ank sy.. umur 4bln nk masuk 5bln..buat masa ni pndai mngiring .. setakatni 2 3 kali ja tiarap, tp tu pn dgn bntuan kt ckit n die nmpk cm slsa tiarap atas katil.. die lbih suke kt dirikan die.. kaki nk bdiri ja😅

5y ago

Haah kena rajin buat tummy time hehe

Jgn sma kan anak kita dgn anak org lain. Ada anak dia xreti mniarap tp dia reti angkat bdn trus 🤗 btw, bykkan tummy time juga ye. InshaAllah bntu kuatkan otot2 bby. Nti cek utube

Anak saya 6 buln baru pandai meniarap.. 7 bulan baru merangkak tapi sethon dah boleh berjalan lajuu.. Anak x sama

Xsemua baby sama sis. Setiap baby lain2 perkembangan. Rajin2 buat tummy time.

Jgn samakan anak dgn anak org lain..lain baby lain perkembangannya

sis ada bagi dia tummy time tak? kena biasakan baby bagi tummy time.

5y ago

bagi dalam 2 3min pun dah cukup tp kerap. suapaya dia terbiasa.

Not all prkembangan babies are the same..