Baby lelaki 5 months xnk pusing

Hi mommy, nk tnya anak dh 5 months lg berapa minggu nk masuk 6 months tp still x boleh pusing.. dh ajar practise mcm kat tt and google tp anak still xnk buat. Dri menyiarap ke terlentang dia boleh, dri terlentang nk menyiarap yg dia x boleh².. bgi tummy time pon dia xnk dh skrg menangis je. Anak sya more to duduk and berdiri. Pening kepala ni dok fikir. Ramai ckp sepatutnya 4 months dh boleh buat and ada yg ckp ank sya pemalas😔 sedih kdg hati ni. Normal ke ye anak mcm ni? #firstmom #firstbaby

11 Balas

awk cek milestones bby je sis, slgi belum redflag okay aje normal setiap bby lain prkembngan dia. ada cpt ada lmbt. klau dh masuk redflag tu sis kne consult dgn paed cpt2 la. jgn biar2 pulak smpai sudah. huhuhu mcm sy cara sy dr newborn mmg buat tmmy time, masuk 6 bln anak sy dh merangkak. ms 5 bln dia statik je posisi mrngkak lama, then sy demo kat dia cara merangkak, smbil tolong gerakkn kaki tgn dia. ajar dia menapak sikit2. tak lama lps tu trus dia boleh menapak sndri dah. keep encourage dgn ajar smbil demo bby. sy ajar bila sy tgk bby dh ready nk merangkak, sy tk paksa dia buat klau dia tknk. sis boleh tgk jg bby dh ready atau belum. klau nmpk dia usaha nk buat, sis tolong la, bg galakkan. hihihih

tengok org utk follow tolong anak capai milestones ikut umur je mommy bukan banding2 anak A dah buat apa anak B dah buat apa.. kita pun tak suka org banding2 kita dgn org lain kan, jd kita jgn bandingkan anak kita dan kita jd la penyokong terkuat dia. raikan setiap yg anak capai, kecik bg kita, besar bg dia

normal je... ank bi kadang2 dia ade flow sendiri... aslkan dia aktif dan sihat kita tak perlu risau. ank saya usia 5 bulan baru meniarap tapi masuk je 8 bulan dia dah berjalan. dia skip merangkak tu semua... kita ni encourage je dia dan tak perlu paksa... mommy jgn risau ye

Anak saya pun sebelum ni lambat juga. So saya hari hari buat latihan kat anak dengan cara bantu dia tolak badan sikit sikit. Tak lama lepas tu dia boleh meniarap sendiri. Mungkin dah tau cara, dah terbiasa sebab selalu saya tunjuk cara dan bantu dia sikit tu

8mo ago

Ya betul yang penting anak sihat. Perkembangan anak anak ni tak sama. Saya hari tu pun risau sangat sebab anak kawan lahir kemudian dari anak saya tapi dia boleh meniarap dulu. Tapi bila baca perkongsian ibu-ibu kat sini baru la lega. Yang penting kita sebagai parent jangan putus asa bagi latihan pada anak nanti dia akan pandai juga buat. Dan kalau rasa risau sangat terus rujuk pada doktor.

normal je. anak sy pun 6 bulan lebih baru reti meniarap sendiri. tak perlu compare dengan baby lain. setiap baby berbeza milestones. ada baby cepat, ada baby lewat. biar la mulut orang nak kata apa, yang penting kita tau anak kita sihat.

8mo ago

huhuhu alhamdulillah lega sikit dgr..

Normal jer sis, my 1st born mcm tu.. baring ja, even da smpai 8 bulan, bila bagi duduk dia akan static duduk smpai la dia penat n akan jatuh sndiri.. nurse da start observe n akan d rujuk ke pakar.. tiber 11 bulan da pndai berjalan

8mo ago

ohh ada yg mcm tu ek. maklumla nurse sini kdg² menakut²kn kita, org sekeliling pulk ckp mcm² tu yg makin risau.. bila dh dgr mcm ni alhamdulillah la lega sikit. as long as anak sihat je ye x. 😅

anak sy dulu pun dan2 masa 6m sebelum appointment kk baru boleh pusing meniarap sendiri, pastu bertabahlaa sleep regression hadirrr. dgn time tidur laa dia nak berlatih kemahiran baru 😆

ok je tu mommy bak kata nurse saya setiap anak tu unik & berlainan xsama jd jgn banding2kn just enjoy je time dgn anak sbb nnt dh besar kita mesti rindu moment2 mcm ni

Ank sy dh nak masuk 7 bln . Mara kedepan xde lg. Lain baby lain cara nya sis. Sy pun down tgk ank org lain dh melaju. Tp sy positif ank sy blh buat nti

Normal ja. Umur pun baya2 anak sy. Lebih kurang peel. Suka duduk and berdiri. Anak first pun lambat meniarap tp alhamdulillah smua ok ja perkembngan.