Breastfeed

anak sy hrini dah msuk 21days.. dri kluar hospital lansung xnak mnyusu bdn.. mungkin sbb sejak lahir smpai 5hari bru dpt bsama sy coz lpas jer pahir trus masuk nursery.. sy czer.. lepas 2hari bru dpt jumpa dia.. tu pun doct ckap dia jaundice n do bwah lampu.. so sy dscharge hspital tnpa baby.. hri ke 5 baru baby d bnarkan dscharge.. spanjang d nursery baby mnum. susu yg hspital bagi.. n sy xdpt mlawat d sbbkan msalah transport n rmh jauh dri hspital.. soalan sy mcm mna nak bagi baby mahu direct bf yer?? susu bnyak.. nak pam pun rsa xpuas.. camana ya.. mommy2 tlg bgi tips yaa.. tq in advance..

8 Balas

sis sama mcm sye baby 5 hari dkt nicu xpernah mnyusu harap susu yg nurse bagi sebab lepas bersalin hb low kena tmbh air n vitamin xboleh melawar baby.. bila baby kluar dari nicu terus bgi still baby xpndai hisap lgi tapi sye cuba bgi smpai baby pandai.. 1 je kena sabar jgn stress memang akan ambil masa skit

Cuba pujuk dia. Cakap2 dgn anak tu..sape ckp baby tak faham? Dari dlm perot die dengar suara kte. Insha allah, bila die lapar mesti die nak menyusu. Jgn bg susu formula bila die nangis. Try tau

Kena try juga, sy pun kena dgn anak first sy, tp lepas beberapa hari, anak dah mula mnyusu badan..nurse bnyk bantu dlm teknik pnyusuan yg betul masa sy msh d hospital

slow2 sis .. cuba bgi pelan2 jngn pksa sgt baby lama2 nnti akan hisap susu badan juga klau da haus sgt

Kalau dah lapar baby akan terima juga..

Skin to skin dgn baby...

Skin to skin dgn baby

tq mommy2