Susu badan

Ada sape2 leh share dgn sy x, mcm mana cara nak encourage baby yg dh smggu lebih mnum susu botol untuk mnum susu badan semula... Sy dan suami ari tu positif covid n mak n baby sy abg sy amik jaga kan seminggu, jadi seminggu dia dah xmyusu badan n diorang bgi dia pacifier sbb dia asyik jerit mlm2... Sjak dia dh balik ke rumah, baby dah xnk susu badan, dia lebih nak kan susu botol n pacifier... Susu badan sy pun xmeriah n puting sy pun kecik je... Mungkin ke sbb tu pun baby xnk menyusu badan ea? Sy jadi stress sbb mertua sy asyik bising ke sy utk bgi baby susu badan... Sy dh cuba tapi baby xnk... Sister2 smua leh tlg sy x?

1 Balas

Baby umur berapa awak? Sy rasa baby awak da rasa sedap kot minum susu formula nie, guna botol susu nie flow die laju, tu die suka hisap. Kalau menyusu badan nie kena sucking kuat sikit (baby kena bekerja keras sikit) untuk dptkan susu ibu. Pacifier nie mgkn die dlm teething phase tu die nk je hisap pacifier tu. Breast kecik x menandakan susu badan x de. Awak boleh try milk booster n cuba breastfeeding kn baby juga at the same time. Mgkn dlm 1 hari tu, siang bg susu formula, mlm bg susu bdn or alternate. Breastfeeding nie base on demand and supply, lg byk baby sucking, lg byk susu supply. Apa2 pun jgn stress ye. Kena happy2 bila nk breastfeeding nie.