Hi mommy² .

hari ni sy sd 40mnggu 1 hri.. tdi pgi jm 5:20am sy t'bngun mw p kencing. tiba² kluar drh. lepas tu trus sy ke hspital cek bukaan tpi dktr x bgtau brpa cm dea sru pulang dlu.. pecah ktuban or cntraction kerap bru dea sru p hspital ..skrng sy d rmh tpi ada rsa sakit² sd tpi msih blh dtahan lg.. patutka p hspital lg?? nnti kena sru pulang pula? .. anak prtama blum ada pngalaman lg.. mommy² yg lain blh shre sepa prnh mcm ni.. kira² ambil brpa lama yaa tggu sy btul² bsalin? adaka mlmnni atau bsok bru branak?

5 Balas

bg awk rsa skit yg xthan dlu bru pegi spital sis.. sy sblom lhir anak sy pon mcm awk jgk..kluar drah tp jln xbukak lg.. klu awk pegi jgk,dorg akan cek jln awk selang 10minit.. cek jln bkn sedap sis,sakit jgkkkkk... baik pegi msa awk btol² skit..klu sakit sikit²,baik dok umah jer wak..rugi minyak kete jer g spital..

Sakit tu kalau kira kerap, selang 2-5 mins tu dah active contraction sis. Alert kalau dah pecah ketuban, air jernih mengalir banyak. Boleh ke hosp secepat mungkin. Tips: try mandi air suam dulu, boleh relaxkan badan & bantu mudah bersalin inshaaAllah

uih.. bukak kecik lagi... praktice breathing ok utk bukaan.. lau contraction kerap ke pe..

5y ago

yaaa sis ..apa blh bt.. ikut ja la arahan drng.. smoga dprmudhkn ja.. amen

Sama kita 40w1hari tpi blum ada tnda darah, cuma sakit cm sengugut kejup2

5y ago

amen..

Semoga dipermudahkan segala semua urusan sis.. harap sis tenang dan kuat ya.. aamiin..