ada cara lain tak sbb risau sgt dia tanak mkn berat susut

anak sy dah 8 bln langsung taknak mkn apa apa even dah tukar tukar menu still tanak jugak..klau bg mkn jugak mesti akan meraung dan trauma..so now dia full bf shj..so ok ke?

7 Balas

x apa awak. keperluan baby bawah 1 tahun 100% bergantung kpd susu sahaja. nnt dah 1 tahun ke atas keperluan die bergantung kpd makanan dan susu. Tapi, awak boleh keep offer baby makan setiap hari. Dalam 1 hari tu kena intro juga makanan - ada carbs, protein, serat & vitamin. Nnt2 later on bila baby nk 1 tahun die dah biasa makan, x nk la semua makanan die tolak, x ada la anak nnt dikategori as bantut @ underweight n so on kn. Mcm anak buah sy, mak die mmg stop bg makan masa die 7 @ 8 bulan sbb anak die mmg x nk makan. Anak die x makan sampai 3 tahun lebih juga lah. Means mmg die tolak carbs, protein, serat, mineral nie semua. Mak die bg biskut n milo sahaja sbb anak die nk makan itu. Skarang anak die umur 5 tahun, x mcm budak2 lain umur 5 tahun, mcm budak 3 tahun sahaja. Pergi sekolah tadika mmg nampak la perbezaan nye dr segi tinggi@ tubuh badan budak tu.

Sama la puan. Smpai 1tahun5bulan ni susah sgt nak makan. Susu jela. Kadang buah atau biskut heinz. Itu je Dia nak makan. Kalau nasi mee Kuih ke apa. Diluah Balik atau muntah. Tapi Berat alhamdulilah Dlm line lagi. Nurse/doc pun kata jnji growth chart Dia ok. Lama2 Nnty Dia yg nak explore sndri makanan

Mummy dh try tuka texture makanan ? Cuba bt finger food , pkai pinggan cawan yg bercorak supaya menarik minat baby nk mkn , pastikan perut bayi kosong 2 jam sebelum makan

2y ago

oky i try..tq

Msa ank akk sy umur 8 bulan dia xnk mkn , mak sy kata cuba bgi nasi lembek letak kuah sup kosong , akhirnya dia mkn Nasi lembek tau mcm bubur juga

samalah kita.. puas menangis sy tgok anak x nk mkn.. mkn 2 3 mulut je lpastu x nk.. kdng x nk langsung..😭

menu apa yg puan dah try bagi baby?

2y ago

*gapkan feeding time every 2h cth: 7am susu ibu/fm 9am breakfast+air masak. after makan, topup bagi susu ibu/fm. 11am snack + susu ibu/fm 1pm lunch+air masak. after makan, topup bagi susu ibu/fm. 3pm snack + susu ibu/fm 5/6pm dinner+air masak. after makan, topup bagi susu ibu/fm. after 6pm, sy bagi susu shj. nap time ank sulung sy dulu after snack time 11am & 3pm. bila bangun nap jadi auto lapar. so, bagi dia makan main meal dia makan. again puan tak perlu rush bby. buat jadual makanan based on ank puan ok.

Baby makan sendiri atau suap?

2y ago

dua dua..