Anak 7 bulan tak suka makan..

Hi semua anak saya baru masuk 7 bulan, dari dia umur 6 bulan dia tk berapa berkenan dgn mkn. Kalau time mkn tu mesti dia akan tutup mulut rapat rapat, mcm mcm cara saya dah cuba. Kdg sampai give up 😭Mkn 3-4 sudu lepastu dia akan tolak padahal dah jarakkan masa penyusuan dgn time mkn. Ada sape sape mcm anak saya tak? Texture makanan pun saya dah tukar dari halus and kasar sikit but still tak nak. Menu pun tukar tak nak juga. Aih penat la mcm ni. #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp

5 Balas

Saya faham maksud sis. Anak sis tak berminat nak makan, bukan anak tak minat dgn sesetengah makanan. Ok sis kena cuba makan dpn dia. Demo. Saya masa anak dah nak masuk 6m saya rajinkan diri jadi clown, walaupun saya nie introvert. Saya buat dia ketawa, saya buat dia happy. Bila dia tengok saya mengunyah, dia pun nak follow. Hari hari saya buat. Anak saya tak tolak makanan langsung. Cuma dia pandai bagi signal dia taknak makan dah if kenyang. Biasanya limit dia 3 sudu besar. Masuk 7 bulan dia dah bagi signal taknak tesktur halus, nak kasar. Saya ikutkan juga. Mmg kena sabar. Mmg kena banyak demo, kena banyakkan timing. Takpe, ini proses pengenalan. Jangan down. Awak tahu tak 3-4 sudu tu pun dah dikira banyak tau. Boleh refer Happy Baby Food Malaysia dkt fb. Sana banyak tips and resepi boleh follow

10mo ago

Thankyou sis utk tips ni. Alhamdulillah so far saya da guna tips awk ni saja mkn depan dia, sambil borak sambil nyanyi la main cak cak la bg dia happy then bg dia explore sendiri makanan dia. Sambil tu saya tlg suap sikit and dia dah mula nk mkn even tk habis pun. Hope soon dia akan lagi suka mkn and akan habiskan makanan dia. Hihi!

Sis dah cuba buat mirepoix? Sebab anak saya pun kurang makan hari tu. Then setiap kali saya buat bubur dia, mesti saya bubuh mirepoix tu. Alhamdulilah, selera sangat sangat dia skrg. Smpai nangis kalau lambat suap dia

10mo ago

Nanti saya cuba ye. Thankyou sis!

Kena buat 4days rules. Bagi makanan yg sama selama 4hari berturut. Kalau dia dh boleh adapt dgn makanan slowly tukar menu.

da try mknn baby instant dr pasaraya? mcm nestum cerelac or puree buah2?

10mo ago

Anak dia makan tapi tak habis. 3-4 sudu kira banyak dah tu. Tapi kalau nak gak cuba nestum ke cerelac ke terpulang, anak masing masing 🤝🏻

try cuci lidah dia.. kena stimulate oral dia lepas tu tgk mcm mn

10mo ago

Saya tiap tiap hari cuci lidah and gusi dia sehari 2 kali. Dari dia baby lagi mmg selalu cuci buang kerak susu dkt lidah. Ni dah start mkn lagi la kena bersihkan lidah dan gusi dia sis. Anyway thankyou sis!