Mengandung/bersalin di usia 42thn.

Anak seorg lahir pd thn 2020. Naluri seorg ibu kuat inginkan adik beradik untuk si anak. Tetapi usia dah matang. Doktor maklumkan risiko. Ibu ada perasaan risau. Boleh share pengalaman/perasaan ibu2 lain jika ada yg sama kes sebegini?#bantusharing

22 Balas

Dari kisah nabi kita, ada jugak preggy umur yg tua..lemah .. tp ikut kehendak tuhan terjadi nyata jugak..ibu maryam melahirkan anak tanpa bapa dgn kehendak tuhan jugak. Usia itu tak kira, yg penting setakat direstui menjadi isteri perlu hadapi cabaran jika mengandung spt kehendak tuhan. Tawakal dan selainnye adalah spt yg diinginkan oleh tuhan. Saya kahwin umur 34 anak sulung lahir umur 35..sekarang ni dah pulak umur 41 tp dgn kehendak dan izin tuhan terjadi pulak menerima anugerah yg kedua. Mmg energy tak serupa jika berbanding dgn umur 30an dahulu...tp menerima anugerah adalah seperti dirancang oleh Allah dan bukan kita sbg manusia biasa. Redha dan tawakal, jika terjadi maka anak itu ada keperluan utk ke muka bumi sbg rezeki kita yg disampaikan olehnye. Serah diri pada allah dan hadapi cabaran seorg ibu tak kira usia dimana..mkn mknan yg sihat jika ada rezeki lbh insha allah dan bersabar dgn cabaran menjadi ibu di usia yg mkn meningkat. Insha allah

Sis !! Meh saya share mak saya lahirkan adik saya yang last no 11 tu waktu umur 42 tahun la.. skrg adik saya dah 5 tahun.. mak saya skrg 47 tahun.. tutup buku dah haha.. mak saya masa mengandungkan adik saya tu mmg doktor dan nurse akan bising .. tapi alhamdulillah percaya pada Allah.. baby sihat sempurna. Adik saya okay je lahir takde kesan apa2 cumanya waktu mak saya mengandungkan dia hanya masalah hb rendah je. Yg lain alhamdulillah takde masalah.. so mak saya boleh sis pon mesti boleh inshaAllah Allah mudahkan segalanya urusan sis ye🤲🏻❤️

Kalau xde sebarang penyakit insyaAllah akan baik² je. Dapatkan nasihat yg betul sepanjang mengandung..jaga makan & jgn skip supplement yg doc sarankan insyaAllah. Mil sya adalah yg mengandung semasa usia 46 tahun dan alhamdulillah dia baik². Sekarang saya ada adik ipar yg umurnya baru nak masuk 4 tahun hujung ogos ni. Padahal ank saya yg sulung 6 tahun umurnya. 😊 rasa comel je mil ada ank bongsu lagi. Kalau g jalan pun nak ikut suami da macam anak tapi sbnrnya adik bongsu..😁

Ikut perubatan memang tak digalakkan. Mak saya ada pengalaman bersalin genap umur 40. Bersalin kan saya. Mak saya kata masa tu beliau sihat takda penyakit apa² tapi bila part bersalin senang sangat je bersalin tapi risau lah beliau kata sebab bila tak tahu nak bersalin dan tanda tu tak obvious jadi kadang ada risiko juga. Apa pun buat yang dah Allah bagi rezeki di waktu 40-an moga dipermudah urusan ya

Mak saya dulu lahirkan adik bongsu umur 41/42 sekarang adik dh 15 tahun. Alhamdulillah semua dipermudahkan, 3.9kg normal. Sye tengok pon mudah je, pergi hospital terus bersalin. Soal risiko anak, alhamdulillah plg bijak sgt smpai skrg. Mak ckp rezeki mengandung usia lewat. Kalau tkde pape masalah kesihatan, inshallah fikir yg positif. Doa yg byk2 mase pregnant. Pesan mak sye dkt sye dh 32 weeks skrg

mak sy mgandungkan sy masa umur 40an. alhamdulillah semua baik² saja. dalam tempoh tu mak sy lgsung xde apa² masalah. selepas 25thn sy lahir baru mak sy ada darah tinggi. selama tempoh tu mak sy lgsung xde record hospital. sampai phak hospital pun terkejud. mak sy ckp yg penting kita kena positifkan diri kita. insya Allah semua yg baik² sahaja buat kita.

Mak sy last mengandung waktu umur 40 doc marah sbb berisiko. Mak mmg jenis jaga kesihatan. Waktu adik bongsu sy lahir umur dia 3 bulan dpt dtect ada kecing manis. Mak ayh takda diabetes. Atuk nenek pun takda. Drp umur 3 bulan bayi sampai skrg dh form 1 masih ambil ubat dan insulin cucuk sendiri. BSP pun buat sendiri sehari 3 kali.

sy lahir kn ank sy pd 2020 usia 39 thun..so skrg sy nikh lgi jdi suami mhu kn ank..fkr blik umo skrg dh 41..kdg fkir risau jgk..jika Allah izn kn sy hamil lgi alhamdulillah..trima dgn hti trbuka..ape pn berserah pd allah..aminn🤲☺️

Sy berumur 42 thn dan skrg mengandung 10 minggu utk ank ke 2..Rezeki kawen pd bln 6 & trs mengandung..ank 1st skrg dh umur 17 thn..mcm mengandung ank sulung plk..sakit nk bersalin pun dh lupa dh mklumlh 17 thn dh x beranak🤭

skarang dah ramai mummy yg melahirkan kn usia 40 ke atas. masa sy nk bersalin anak sulung sy ada kakak sbelah katil sy dah 43 tahun tu pun dia x expect yg dia masih blh mngandung lg. rezeki tuhan yg bg kita hnya blh merancang.