susu formula

anak saya sekrang 3 bulan. minum susu 4 oz mesti tak habis. kalau paksa mesti muntah. boleh ke saya kurangkan oz susu dia ?

8 Balas

Jangan paksa anak habis kan susu klu anak dah stop minum, overfeeding nt. 4oz ni utk baby 3bulan mcm bnyk sgt. Xperlu ikut dalam pek susu tu, ikut penerimaan anak. Anak saya skg dah nak masuk 4bulan sukatan susu masih 3oz, kadang klu anak x kenyang dgn 3oz ni mesti 30minit slps habis susu tu dia nangis dan hisap tangan. so saya akan tambah 1oz lg susu dia. Sy x suka bagi 4oz terus2 sbb kdg anak x habis syg 1oz tu..

Same lah sy pun bagi 4oz jugak baby 3 bulan sebab sy follow dekat kotak susu fm.. mmg x abis , kalau dlm mase 2jam dia x abiskan mmg sy buang je then buat baru.. kdg habis tu kalau dia btul2 lapar.. kalau dia x abis pun, sy akan offer dia jugak biar dia habiskan dlm mase 2jam.. tp lau dia dh xnak tu xleh wtpe..

Ank sy 2 bulan lebih mmg 4 oz. Tp dh nk msuk 3 bulan dh pndai main jd mmg ikut mood dia, kdang mnum 2 dulu 30min lps tu 2 lg. Sbb skrg dh pndai minum smbil main. Ank sy mmg kuat mnum. Dlm 2 jam boleh 7oz split feeding. Ikut perut ank sis, yg ank sy dri sebulan mmg kuat mnum smpai dr pun terkejut. 😂

Sis tak semestinya baby kena minum 4oz. Sis kena tengok demand baby berapa oz. Kalau setiap kali menyusu mmg x habis 4oz maknanya anak sis demand dia kurang dari 4oz. Mcm baby saya start 2months mmg minum 4oz tapi saya breastfeeding & senang dihadam. Kalau formula ni cepat kenyang.

Tak perlu 4oz pon..masih ada je baby yg lepas 6 bulan, masih kerap susu badan pon masih 3oz..tapi muntah nie tgk laa kalau mmg sbb overfeed ke, atau pon sbb xleh tolerate FM tu

Kalau sy, sy bagi 2oz/2.5oz setiap 2jam. Kalau dia tido then bangun lepas 4 jam, sy bg 3oz. ☺️. Baby 3 bulan.

Ank sy 3 bulan still minum 2 oz je, klau lapar sgt bru 3 oz, kbnykan buang 1 oz tu

4oz utk bby 3 bulan banyak tu. sy bg 3oz saja utk umur gitu.