Anak Kerap Menangis

Anak saya sekarang 8 bulan lebih.. makin kerap & mudah menangis.. kadang² rasa stress tengok dia menjerit² macam apa dah.. nampak je saya nak bangun, menangis.. balik kampung, taknak orang pegang² dia.. kalau tak, menangis.. menangis menangis menangis.. letih rasa.. dia bf.. tapi anak lain yg bf pun saya tengok, takdelah mcm dia..adehhh.. ada tips tak?

16 Balas

Budak2 mcm2 ragam..anak ke3 sy full BF lbh krg mcm tu...tp Alhamdulillah sy cari mcm2 cara yg ni bkesan..bagi dia tidur cukup, rehat cukup, susu cukup & mkn cukup..kalau time sy nak ke dapur ka mandi ke sy akan bukakan tv rancangan kartun & letak sikit toys utk lekakan dia..bagitahu juga sy nak ke mana la, kalau mandi jerit la konon tanya best ke kartun tu ke apa2, yg penting sis pun mandi mcm kartun😅anak sy mb takut dtgglkan sebab tu mcm tu yo skrg Alhamdulillah msk 4 tahun ok jer dah ke taska🙋🏻‍♀️

Anak saya pun camni jugek, anak sulung, bila kat rumah ada abi umi je. Bila balek kampung taknak dgn org. Masa dia baby fasa dah kenal org pun bila orang lain yg pegang dia, menangis2. Lama jugak laa. Dah setahun lbh, dia dah mula nak berkawan, dgn org2 muda dia nak. Dgn org tua mcm atuk nenek dia dia taknak, sampai sekarg nak masuk 2 tahun daa. Tp okay laa drpd dulu taknak dgn org, menangis je. Normal je. Baby ni mcm2 ragam.

Normal sangat. Anak saya setahun ni pon still menangis jerit jerit bila gerak. Susah nk buat keje. But no choice. Kadang masak bawa die pergi dapur sekali letak dalam kerusi budak tu bagi die buah ke biskut ke utk dia main sambil kite buat keje. Kalu pergi umah mak ke. Saya ignore je die nangis jerit jerit tu 😅. Sbb google ckp budak bawah 2 tahun die still rasa insecure bila org yang die biasa xde dengan dia.

eh samalah..oramg tua2 ckp..baby dah start merap esp kalau kita bf kan dia. dia perlukan kasih syg yg lebih n lagi satu sebab dia dah pandai bau badan n nenen kita. so bila kita xde kat sisi dia, mmg dia akan meragam 24*7 hehe..so masa ni la mummy kna banyak sabar yee.. hehe.. mmg stress sampai nak berak pun x sempat kan. tp lama2 kita akan rasa bonding time tu n akan rindu balik that moments 😅

mmg ada patern baby bgini.. ada yg diam je..ada yg high demand. mak bgun kjp dah meraung.. baby bgini mmg kne kuat fizikal mental..jiran sy tgl ank kt mak dia..ank pulk jnis high demand..hri2 dgr nenek dia mrh2 stress..ksian jg..sbb nenek tak tau handle bayi bgitu.klu mak bby tu ada syp je xde pulk rengek🤭 bnd ni smntara..

Anak sya 2-2 mcm nie sis... mmg akan nangis klo nmpk org lain.. balik kg ke blik mna2 ke dia rela duk dlm bilik dgn tablet or katun.. Tpi dh umo 1 thun tu dia dh ok, boleh kawan ngan org.. klo dlu haram, org main lompat2 di buat muka nerd dia je then masuk bilik..

macam anak saya dulu.. dia nak ngan ibu n baba dia je sebab takut org luar.. silap saya tak bawak baby bergaul dgn org luar (mybe sbb pkp,jarang balik kg.. dengan tokma&tokpa pon baby takut) . lama² makin ok lepas sy kerap bawak jumpa baby dgn org luar .

manja tu mommy.. suppose dari dia baby kita dah blh train biar dia duduk sorang2 dan mix around dgn org yg berdekatan dgn dia Tapi now this mommy kena belajar hilangkan diri dan bagi dia leka main or tgk tv. Kalau tak nanti mommy jgak yg susah.

Anak saya 6bulan Klau duduk NGN saya ok je Klau kakak dia yg darjah 2 tu balik nampak ja terus nangis nak dukung.,..xmaw duduk bilik nak lepak NGN kakak kat luar...😊😊

normal proses perkembangan bayi ... nnty dh besar sikit dia dh pndai mngamok, meronta, hempas barang... normal ye harap ibu kne siap sedia fizikal dan mental .