Newborn mengigau

Baby umur 26 hari. Dah seminggu baby asyik mengigau time tidur. Dia kadang tu menangis & kadang tu menangis teran sampai biru2 bibir. Kita yg takut tengok. Taktahu nak buat apa. Menjerit kuat sangat. Kadang tu dia ngantuk, tapi menangis teran sampai takde suara. Ada yg boleh bagi tips? Saya first time mom. #pleasehelp #firstbaby #firs1stimemom terima kasih

4 Balas

Normal baby newborn meneran. Bak kata orang2 tua baby meneran otot. Nak bg otot2 dia kuat and besar. Dia bukan mengigau tu. Tu mungkin salah satu skill baby jugak. Kalau waktu tido boleh bedung dia kemas2. Tp kdg mmg meneran jugak biasa la tu.. kalau sampai menangis tak pasti normal ke tak. Dia bukan meneran nak berak kan? Kalau meneran nak berak sampai menangis yang tu tak normal sbb baby mungkin sembelit

7mo ago

Huhu memang macamtu.. sama dengan anak sulung sy dulu. Meneran masa tido lepastu mengamuk sendiri sebab tido terganggu. Tp tak apa lama2 dia tak meneran dah. Tak silap sy macam pernah terbaca meneran tu fungsinya untuk sistem penghadaman dia

sama lah yg saya lalui sekarang anak dah sebulan lebih bab tidur dea susah sangat nak lena de new born smpai lah sekarsng dah lena2 dea terkejut kaki tangan tu terus menangis sampai merah2 muka. tu cukup suka mengeliat n meneran. mcam2 cara dah saya buat nak bagi dea tidur lena tapi masih tak jumpa solution. first mom jugak .

Mungkin baby kembung perut.kdg2 nak keluarkan kentut tu x reti..cuba bantu baby dgn gerakkan kaki dia seperti mengayuh..kalau dia diam betul la tu perut dia tgh meragam.

sis boleh bukak ayat² alquran time dia tidur . lg 1 bacakan then tiup kiri kanan n ubun² dia

7mo ago

Bukan time malam je, kadang2 tu siang pun sama. Mata mengantuk tapi menangis. Dah ridur pun tiba2 menangis. Quran sentiasa pasang juga. Baca ayat qursi tepi telinga. Kadang tak lut pun