Susu Formula : Berapa Ml?

anak saya harini cukup sebulan 5 hari. Sekali minum 90/100ml 😂 nurse kata banyak anak saya minum. Ibu2 dekat sini bagi anak minum berapa ml? saya kalau kurangkan, udah nangis nak lagi 😂😂😂😂

17 Balas

anak saya dah 4 bulan dah semua 😂 masa tu xde sape jawab 😂🤣 so, solusi saya masa tu, saya bagi je susu ikut dia nak. dia xde terjeluak/muntah susu 😂 memang demand dia len macam masa tu 😂🤣 sekarang dia xnak dah susu lebih2 ni. nak minum pon bercinta tunggu dia habiskan susu 🤣lambat uikk bab overweight ke.. memang xdeny anak saya masa 2 3 bulan mendadak naik berat. sebab demand dasyat. nak masuk 4 bulan, demand kurang. berat pon naik berapa ratus gram je. saya bagi je susu ikut dia nak. sebab anak saya kalau nangis, sebab 3 benda je. lapar, ngantuk dan berak/pampers penuh 🤣 lain dri tu, xde sebab nak nangis 🤣perut kembung pon jadi masa sebulan kebawah je alhamdulillah dapat survive 4 bulan dah 🤣😂🤣😂

2y ago

sama la bby kami pun..layan je la kn😂👍

semua baby tak sama puan. demand baby lain2. kalau baby minum teruskan je. mcm baby sy 14 hari minum 2oz gap 3 jam. nurse kk kata byk sgt dan suruh kurangkan. sy kurangkan tapi baby kerap nangis dan tak dpt tido. lepas 2 hari baby kencing keluar darah. tanya nurse balik ckp normal. sy kurang puas hati terus bawa baby pergi jumpa doctor pakar. doctor kata susu baby tak cukup dan nasib baik baby tak dehydrated kalau tak kena admit😭. dia suruh tambah lg oz sbb baby membesar. lepas tambah susu baby dah okay dan kurang menangis. pengalaman sendiri ni.

3y ago

rasanye da kira ok tu sebab gap 3 jam. klau ank sy dulu 2oz 2 jam, tepat 2 jam dia bgun nk susu, masok 2 bulan up 3oz 2 jam stngah sekali.. tu baru botol, belom masuk tang ngempengnye lagi😅

newborn selalunya 1 sesi 1-2onz saja (30-60ml) berapa kali sehari ada rujukan dkt kotak susu selalunya. baby nangis bkn sbb lapar saja,cuba duk saja2 tu buka youtube cari pasal jenis2 tangisan baby. kesian dkt ank tkut over feeding..

Sama sis, anak sy sebulan 9 hari, minum banyak sampai 100ml/110ml..risau nak bagi banyak macamni, tapi kalau tak bagi menangis meragam. Risau dibuatnya, tak bagi salah bagi pun salah

dh x breastfeed ke? sbb klau skli bf.. bby xkn kurang susu.. mcm anak sy.. mmula bf, so susu fm just 2 oz .. tpi lepas ptus bf.. sy tmbah 1 oz.. jdi 3 oz...

mungkin nak mengempeng kot. ada baby letak je nangis, bukan nak susu nak dukung 24 jam. setiap kali nangis sumbat susu sampai jeluak. pengalaman sendiri.

When my baby fullmoon, I gave him 3oz each time. 3 hrs once. Nurse said okay. 😊 But depends on baby also. Some baby kuat minum

90/100ml itu 3oz.Memang betul anak Puan byk juga minum susu sbb anak sy masa sebulan hanya minum 30/40ml je susu fm dan susu bf

bagi 2 oz cukup..kena control anak menyusu..macam sya dulu..kesian tngok anak nak lagi menyusu..tapi tak nak dia overweight

3y ago

jgn control bagi susu. kesian bayi. bayi 2 minggu pun dah minum 20z lebih dan ada yg 2.5 oz mcm sepupu sy sendiri. sebulan dah 3 oz lebih. berat cantik je. tak nak over weight?? biar betul statement kamu ni?? org tak nak susu lebih sbb terlebih boleh masuk paru2 bayi. bukan utk over weight.

sy ikut sukataan dekat kotak susu tu..dlm buku klinik anak pun ada panduan tentang susu anak