baby kuning

hi mommies saya nk tanya, tadi saya pergi kk then anak saya dh 14 hari and kuning still ada 124 doctor ckp patutnya kena bawah 85. Then doctor suggest untuk guna susu formula. saya nk tanya ada tak mommies yg guna susu formula untuk kurangkan kuning? and susu apa? saya fully bf tpi cadang nk campur fm juga. #firstbaby #firstmom #bantusharing

14 Balas

saya dulu ikutttt apa org suggest.. guna susu formula dr awal sbb kuning jgk tp baby still prolonged jaundice check up sebulan baru bebas kuning. fm dah, mandi herba cina dah, makan itu ini dah. idoknye cepat turun kuningnya.. hari2 gi kk jugak turun naik wad hospital jgk.. if baby kencing berak ok, berat naik je yg normal akan turun kejap bbrp hari tu, fokuskan je bf tu nanti turun la tu.. puan teruskan je la bf takyah campur apa.. kerapkan bf baby, siang & malam tau.. kalau larat 1jam sekali, kalau tak mampu 2jam sekali.. jgn gap lamaa.. btw, 14hari anak saya dulu bacaan kuning dia 274. susu campur fm tu.. saya cuma nak ckp takyahla campur..elok dah tu bertuah anak dapat fully bf 👍🏻👍🏻👍🏻🫶🏻susu ibu tu hadir bersama baby, pada saya susu ibu tu hak baby tuu jgn diambil dicatu hak dia

Bila kuning ni asal baby baby berak kencing kerap nanti makin okla. Ada ja yang terus breastfeeding cuma bagi kerap sikit baby minum susu. Nak mix dengan susu fm pun boleh cuma kena try and error sebab ada baby tak sesuai susu fm tertentu. Tengok pada penerimaan baby tu sendiri. Anak saya dulu kuning doktor suggest mix dengan susu fm juga. Mula tu try anmumlac tapi sebab harga agak mahal suami tukar beli Dutch baby lepas habis sekotak anmumlac tu. Alhamdulillah sesuai dengan anak, berak kencing ok. Kuning pun turun cepat. Mana mana brand pun ok as long as baby boleh terima. Better untuk permulaan beli pek kecil dulu atau harga mampu milik. Takut baby tak sesuai dengan pilihan sis, boleh la tukar takda la membazir. Saya dulu try pek kecil dulu juga.

Kerapkan penyusuan 1-2 jam..sy fully bf bby, sy minum susu kambing sehari 1 kali sehari waktu awal pantang, waktu ank jaundice.. ini awak yg kna minum tau, bkn bby...2 ank mmg sy amal ini dan mmg mnurun dgn bgus Sepatutnya bawah 100 dh discharge dri kuning.. 124 je awak.. dh rendah dah tuu.. walaupun turun sikit2 takpa janji ada penurunan..

assalamualaikum hi awak... blh cuba minum air sengkung Cina dan awak x payah beli susu formula nanti bila anak menyusu kuning akan kurang melalui najis baby... saya pun baru ja bersalin cuba buat mcm tu alhamdulillah kuning anak turun cepat

saya bagi susu s26. nurse suruh campur. petua nak cpt hilang kuning. ambil asam keping, rendam dgn air panas. bila dh kembang tepek kat dahi baby. smpai asam keping tu kering. lps tu buat lg. tepek kt dahi btol2 salah tepek kne mata bby

Prolongg jaundice tu.. saya pun smpai sbulan lbh ank kuning tp doc suruh teruskan bg breasfeed.. Tk cmpur pun apa2 susu, nnti dia baik sndiri.. Sbb check drh, urine apa semua okay je.. Benda biasa proling jaundice ni sis..

10mo ago

saya dengan anak saya, even dah habis pantang ni pon, kuning baby saya ada sikit2 lagi. tpi okay je dia, takda meragam apa2 pon. dan sya pon dbf je smpai sekarang takda campur fm.

Sikit je lagi tu awak. Sy dulu bg enfalac baby, but susu apa apa je dah ok as long sesuai dgn baby. Asal kan dia kerap kencing and berak. Make sure 2 jam sekali susu kan dia. Even dia tidur pun kejut suruh susu.

Sy campur dulu ms kt hospital. Xingat susu apa, neo tu kot. Ke snow? 😂 xingat serius. Asalkan dia byk kencing berak. Lps keluar wad sy smbung bf mcm biasa

Saya dulu baby kuning sebulan. Sampai ambik sample urine. Saya bagi dutch baby. Lepas sebulan tu masih ada kuning tapi dah check semua, semua normal.

Kuning anak saya pun lama jugak sampai di category prolonged jaundice. Just bagi sf s26 buat sementara. Alhamdulillah tak lama lepas tu takde dah