Bunyi kahak pada baby

anak saya 2 bulan lebih.. sy perasan mcm ada kahak dalam tekak anak sy.. tapi dia okay je.. susu pon kuat..cuma bunyi tu buat sy yg tak selesa.. risau.. normal ke tidak?

9 Balas

Ank sy pon ade kahak..smpai dia 2 bulan lebih.. Lpas abes pantang try guna balm bidara ni..sgt2 mmbantu...kalau tak.pagi2 bunyi2 kahak dia buat mak2 ni risau je.. Alhamdullilah skrg dah 3 bulan xde ..kembung perut pon xde, tidur lene..xde meragam pelik2...selain dari nak susu n berak tuka pampes.. If sesiapa berminat..nnti sy bg no tel..

sama macm baby saya baru 1bulan ada juga bunyi mcm kahak tu tpi tk berkahak tk batuk . minum susu pon ok cuma tula bunyi tu kdg2 buat kita risau ... tapi saya ada pengalaman dari kaka dia pernh juga alami bunyi2 kahak ni 3bulan lebih baru hilang alhamdulilah ..

Ada bunyi kahak yg normal. Tapi kalau rasa tak sedap hati terus pergi check. Anak sy 2x pergi klinik private, doc kata normal bunyi kahak. Hingus tak ada. Still tak puas hati. Pergi hospital then kena admit lung infection.

Dia ada batuk2 ke? Kalau ye mungkin dia batuk.. Tapi kalau x de batuk, kadang susu tu terkumpul dekat tekak dia tu yg kadang bunyi macam kahak tapi x..

normal. nanti lama2 hilang sendiri. anak sy 4 bulan lebih baru hilang bunyi kahak tu. kahak tu akan keluar masa muntah susu & masa baby buang air besar.

5y ago

ohh thank youu🥰

Sama ngan saya... Umur 2bulan selalu bunyi kahak.. smpai umur 4bln baru Asma... Skg ni da setahun lbih, tapi still sama kahak berbunyi..

Bby saya pun ada bunyi khak tpi xde ingus atau btuk..selalu masa bby nangis baru dngr bnyi khk tu..npa erk?

Sama. Dr kk cko normal bagi bby sebelum setahun lebih.. perlu risau bila baby x aktif.. nafas x teratur..

5y ago

okayyy.. thanks for info🙂

Tasnem -cf rub .. ok juga utk buang kahak.... Kahak paling byk bila umur 2 minggu..