Org berpantang x bole mkn masak kicap ke?

Alkisah nya td saya msk menu pantang utk saya utk di frozen kan. Sbb saya akan berpantang sendiri.. So saya msk la sup ayam, sup ikan.. ayam kicap blackpaper, ikan msk kicap.. Then ptg tu saya lepak dgn makcik² saya sbb ade kenduri.. So borak² tercerita pasal menu saya tu.. lps tu kene bebel la. Mana boleh mkn ayam msk kicap. Sy tnya kenapa diaorg just ckp x bole.. xde fact.. So sy nak tnya apa sbb x boleh mkn masak kicap? Masa anak 1st saya pantang 2 mgu sy balik rmh mak mertua, mak mertua sya masakkan ayam msk kicap, elok je xde pape.. Itu pun diaorg bebel x leh mkn ayam..

16 Balas

Sy pun bakal berpantang sendiri juga nanti. plan nak buat mcm sis gak menu2 frozen. Tp belum fikir lg apa menu nak masak. hihi... Pasal pantang makan tu nurse tempat sy ckp skarang ni x yah pantang teruk sngt sbb dulu jahit dgn benang dari sumber haiwan. skarang jahit dah lain tekniknya. dh x trigger gatai. kecuali kita pun xde allergic pada mknn tu

8mo ago

Saya yg buat post ni, saya dah selamat bersalin dah sis dah sebulan. Mmg banyak bantu menu frozen tu sis utk awl pantang dlm seminggu dua tu bdn mmg penat so panaskn je + masak sayur fresh. Itu pun awl² rasa x bermaya nk msk sayur xleh diri lama², sayur semua saya da masuk potong2 asingkn masuk bekas sblum sy bersalin.. Nasib saya da siap kan pes bwng blend & frozen bwg cincang. cpt sikit kerja. Menu frozen sy masak ayam masak kicap, ayam blackpaper, ikan singgang, ikan sup, ikan kicap, ikan goreng. Ikan semua saya da pack² ikut portion yg nak mkn cth 2 ketul tu saya masuk ziplock, da siap kunyit garam. Saya berpantang mkn ikut cara moden, dr hospital saya da mkn menu² situ. Bubur ayam, ayam kurma, ayam tomyam, bihun + telur tabur. Semua saya makan masa dkt hospital. Alhamdulillah baby ok. Jahitan ok x gatal pun mkn ayam telur awl² bersalin tu.. Lps 2mgu menu saya mmg memanjang telur, sup telur, telur kicap, telur sambal haha sbb itu yg senang & cpt..