Pengalaman bersalin Twins semasa PKP2.0(2021)

Alhamdulillah...akhirnya selamat bersalin twins tak seiras di sebuah hospital kerajaan..Boy(3.2 kg) & Girl(3.1kg).. Bersalin secara elektif ceazer..suami mmg tidak dibenarkan [email protected] & iqamat pn rakam siap2...semua kena uruskan sendiri...8 Jam selepas bersalin..twins dah dengan mummy...mummy masa tu tak bole bangun,dengan beg urine lg..rasa sakit ceazer makin terasa sbb ubt bius dah habis...😭😭huhu..jd mummy kena kuatkan diri juga..bila twins menangis serentak..Adoi..betul2 mencabar... Rasa mcm nak meroyan pn ada.. Dpt tido 2 jam pn dah syukur ... Sbb twins menangis serentak..nurse ada bantu sikit2 je.. Ada juga nurse yg tegur .. Puan cuba la menyusu serentak...menyusu serentak kena ada ilmu dan bantuan... Mummy sorang2 mcm mana..kalau jatuh masalah lain plak timbul..twins jaundice pula...6 hari kena tahan kt hospital... Mummy dh tak pikir luka ceazer.. Sbb badan terlalu penat..mental jadi tak stabil.. Sampai pernah mummy biarkan twins nangis..dgn mummy nangis sekali..alhamdulillah.. Bila dah boleh discaj..suami tlg bantu jaga.. Mummy dapat berpantang dgn lebih baik... Semoga Covid cepat berlalu kerana kesian ibu2 yang akan bersalin nnti..semoga dipermudahkan semua urusan ibu-ibu yg bakal melahirkan baby 2021.....

Pengalaman bersalin Twins  semasa PKP2.0(2021)
22 Balas

Bertabah la sis. Macam kawan sya baru2 ni dia bersalin 28/01 terpaksa bersalin di swasta katanya,dan berpantang terus kat sana katanya. Sebab suami tak boleh melawat tu yg masalah. Dia kata suami suruh beranak kat swasta dan terus ambil room confinement. 8k lebih juga dia bayar sekali bersalin. Kalau bukan musim covid ni mana diorang terpaksa korek keluar simpanan ASB kata dorang.. alhamdullilah dia sudah pun discaj tu hari lagi. Tapi ikut cerita sis cerita ni kan. Ya Allah sya nak nanggeesss😭😭😭. Sebab masa sya bersalin tu hari 10/01/2020 belum lagi start covid. Suami lambat datang sebab masak bubur kasih sya pun dah sya nangis.😭😭😭 apalagi sis ni yang adoiiiinaaaaa😭😭😭😭😭😭 kuatkan diri sis. Mental kena kuat. Jangan kena anxiety sudah la sis.. habis beranak senang tu kena gerd anxiety.. sengsara tu.

3y ago

Alhamdullilah sis... biar pun perit. Tapi hati kita senyum je tengok anak kan.😊 hilang penat lelah

Allah Allah Allah .. alhamdulillah . selamat ibu anak . tahniah puan dapat sepasang .. alhamdulillah ... semoga sihat selalu ibu anak ya .. tabahny Ibu . bby 3kg sorang .. tahniah ibu .. teringin jugk saya nk twins. ibu doakan kami yg nak twins ni semoga dipermudahkan yaaa .. aamiin ..💗

3y ago

Alhamdulillah...terima kasih puan..insyaallah...saya doakan puan dipermudahkan segala dan segala yang puan hajati tercapai...

Tahniah sis dikurniakan twins.. Selamat berpantang dan jgn segan silu minta pertolongan suami atau famili jika ada yg xmampu buat ye. Saya pun pernah czer, so paham juga perasaan tu. Even anak sorg pun dah mcabar, inikan pula ada twins. Semoga sis baik2 shj ye, take care

Allahuakbar... tahniah puan. semoga semuanya sihat walafiat. Banyak kan bersabar yer.. sekejap saja letih..nnt dh tahu rentak twins tu insyaallah akan ok semua. Doakan saya bersalin bulan sembilan ni.

Kan puan. Bersalin time covid ni mental fizikal kena kuat. Allahu.. Slmt berpantang puan. Tahniah dikurniakan twins. Moga jadi anak soleh & solehaj buat kedua orgtuanya. ❤️ #TAPSupermoms #TAPactiveusers

3y ago

Alhamdulillah... Aamin.. Terima kasih puan.. ibu mmg kena bersedia mental dan fizikal...

Saya bakal lahir kembar DCDA juga bulan 7 ni insyaAllah.. harap sgat suami bole masuk sekali. sbb ni anak pertama..... tahniah sis.. terkejut Sy baca baby berat 3kg memasing.

3y ago

bersalin 36 weeks..2 hari sebelum cucuk dexa..kalau kerajaan,mmg tak suami tak bole masuk.... kalau swasta mungkin bole tp dgn SOP... semoga dipermudahkan urusan sis nnti....

Ya Allah semangat kuat betul mummy ye.. Baby pn semangat 3kg++ sorg.. Moga membesar dgn baik ye anak2.. Moga mummy juga dimudhkan semua urusan untuk uruskan twins

3y ago

Yg menyambut pn seronok jdnya ye.. 😁 Alhamdulillah kn.. Pengorbanan mummy tido duduk tu hehe baby sihat2 dia

tahniahh puan 💕 semoga Allah permudahkan urusan sis banyk ujian yg dilalui puan. semoga puan terus cekal menjadi supper mommy 😄

3y ago

Alhamdulillah..Aamin.. terima kasih puan....

Alhamdulillah puan. Semoga dipermudahkan urusan puan membesarkan twin. Selamat berpantang & jaga diri.

3y ago

Alhamdulillah.. Aamin... terima kasih puan...

Puan bersalin di hospital swasta atau kerajaan ya? Memang husband tak boleh masuk? ☹️

3y ago

Hospital kerajaan..kalau kerajaan mmg tak boleh suami melawat..hantar brg pn kt guard je. .swasta saya tak pasti...