markona eric profile icon
PlatinumPlatinum

markona eric, Malaysia

Kontributor

About markona eric

Mama bear of 1 playful prince

Posts(3)
Replies(139)
Articles(0)

20/1/2021 🎉🌸💗

Assalamualaikum semua . Harini 8/2/21 19hari saya berpantang .. Alhamdulillah 20/1/21 saya telah selamat melahirkan bby boy .. Due 24/1/21 Saya nak kongsi pengalaman bersalin saya .. Ni anak kedua . Anak pertama saya emergency czer sbb HPV . So serah diri awal 2minggu dari due. Memang tade tanda sakit apa . So bila anak no 2 ni saya tak tahu sakit nak beranak tu mcm mana even sakit cntrction sekali pun. Saya call mak tanya mcm mana rasa sakit nk beranak . Mak ckp setiap orang tak sama sakit nya . Tapi rasa mcm segugut tapi lagi kuat. Then saya tanya lagi , selalunya berapa lama sakit sbelum beranak . Mak ckp itu tak sama semua org . Ada cepat ada lmbt . Hari demi hari saya tunggu . Bila la nk beranak ni . Orang lain pakat dh beranak . Saya ni dah 39minggu tak beranak lagi . Pegi kk pun misi ckp asal awak ni tak beranak lagi . Hm mana la saya tahu misi .. Pastu gi o&g 4hb sebb ada oppoinmt dgn pakar sbb gap dgn yg sulung 17month . Dorang just bagitau risiko itu je . So take it easy la . Kang stress sian bby . Pastu sangkut sana sbb timing cntrction 3in10 bukaan 1cm . Duduk bahagian pantauan 4hari . Wad tak dpt sbb tade kosong . Bayangkan time tu 37minggu kot tak silap . Pastu hari hari kena seluk . Kejap dlter laki kejap dkter pompan . Bukaan pun kejap kata 1cm Kejap kata 2cm . Last balik mcm tu je sbb kataanya dorang nk sanitasi pasal ituhari kes kat selangor naik tinggi . So bila dah balik saya pun moniter la dari rumah . Sakit tu ada sejak 18hb . Saya ingtkn biasa lagi sbb saya kalau period mmng segugut heavy . Sakit tu macam main main tapi tade turun apa langsung. 19hb malam sakit mkin menjadi . Pastu suami ajak gi spital sya tanak sbb tade tanda lagi kang tak pasal kena balik pulk. Pastu sblm tidur saya nkgi kencing pastu keluar mcm darah ketul . Ada je secalit atas kuku mcm tu . Pastu saya tukar pakai pad nk moniter darah . Sempat lagi pesan dgn suami kalau turun darah kita gi spital . Baru sempat letak kepala dalam 5minit , rasa sakit sgt mcm ada benda tolak nk keluar. Saya tk bole bangun. Ngesot ke pintu bilik . Pastu baru bangun chck tgk darah bnyk kat pad. Terus sruh suami ready nk ke spital. Dh siap panas kereta semua. Beg semua dh siap. Suami nk angkat anak sulung msuk kereta saya ckp tk pyh sbb tak sempat dahni . Suruh dia call 999 .. Pastu dlm masa sama saya tak bole duduk dahni . Tak senang duduk. Bukak tudung bukak sweater tetiba rasa nak meneran. Auto meneran. Saya bukak seluar . Pastu ada rasa benda tergnatung . Saya pegang lembut mcm belon isi air. Saya tnya husb apani . Rupanya tu kantung isi ketumban . Terus dia suruh saya bring atas tilam bukak seluar . 999 guide dari fone cara sambut bby . Silap saya sbb tak pandai teran . Saya teran sepanjang masa. Bila dah tk larat baru teringat ada terbaca kat mana ntah . Teran kalau rasa cntraction . Dua kali teran keluar lah anak saya pukul 1:30AM 20/1/21. Berat lahir 3.03kg . Tapi dalam register pukul 1.40 pasal jam rumah cepat . Main dengn kalut kalut ni tak ingt da jam rumah stting cepat .. Suami ikat tali pusat . Pastu ambulnce dtg dorang keluarkn uri dan potong tali pusat . Dorng bawak saya dgn anak gi spital . Saya kena 6jahitan . Sikit lagi nk sampai punggung .. Alhamdulillah anak dan ibu selamat dan sihat . Cuma anak saya kena tahan nicu satu mlam sbb dorang nk pantau . Yela bersalin di rumah . Takut ada apa apa trjadi .. Sekian ,, pengalaman buat suami dan saya .. Saya doakan yg tunggu hari nk bersalinn dipermudahkan . Setiap kali waktu hujan bnykkn doa ... Dan setiap kali sujud akhir tu bnykn doa dan selawat nabi yunus. .

Read more
20/1/2021 🎉🌸💗
 profile icon
Write a reply