Pengalaman Bersalin Pertama Kali

Alhamdulillah sy telah selamat melahirkn baby lelaki pada 30/11/19, jam 12.55 tgh hari secara normal.. Berat baby adalah 2.78 kg..kiranya sy deliver ms kandungan ke 38 minggu 3 hari. Pengalaman sebelum bersalin, sy berasa mcm sakit senggugut tp sakit tu selang ada yg 30 minit ada yg 10 minit so sy boleh lg bawak kereta n buat aktiviti ms tu ( hari jumaat ). Tanda2 keluar darah cokelat tu dh ada 2 hari sebelum bersalin. Hari khamis, sy kena reffer ke hospital oleh doc kt KK sbb dia seluk pkai mulut itik katanya sy ada masalah air ketuban kurang. Bila ke hospital, proses kena seluk pun dibuat lg n doc check x dak plak kurang air ketuban sbb maybe pg tu baby x kencing lg so time check lg skali baby dh kencing so air ketuban naik ke paras normal..time tu gk bukaan dh 1cm. Hari jumaat 11.00 mlm sakit contraction dh selang 5 minit skali so ke hospital plak dh doc check bukaan 3 cm so kena tahan wad, jam 1.30 pg br dpt katil sbb wad penuh. Jam 4.00 ke atas, Allah memberi ujian utk sy, sy sakit contraction sampai sy kena pegang besi katil sbb sakit yg teramat sgt2. Time ni la sy teringat segala dosa2 yg sy pernah buat ??sakit yg ditanggung semua sy hadap sorg diri. Sy jadi camtu sehingga jam 7.30 sebab dh x tahan sgt2 n doc check bukaan dh 6 cm. Sy ditolak ke labor room jam 8.30 pg ( hr sabtu ) dan sy diuji lg skali bila doc ckp kena tunggu bukaan sampai 10 cm sbb prosiding anak sulung memg camtu so sementara nk tunggu bukaan, sy menahan sakit contractions yg teramat sgt Sampai bergegar katil. Akhirnya, bukaan 9 cm sy dh x tahan doc ckp ok proceed utk lahirkn anak dan proses meneran dibuat. Sy kena gunting sikit utk membuka laluan baby dan akhirnya selamat lahirkn baby dgn segala kudrat yg ada. Doc angkat baby utk pengesahan jantina anak. Skali lg sy diuji bila pihak doc x dpt nk keluarkn placenta Dan placenta terlepas naik ke rahim. So doc inform proceeding MRP iaitu kena seluk utk mengambil placenta dan sy harus di pengsankn. Ubat dimasukkn jam 1.30 tgh hr dan dlm tempoh seminit sy direhatkan sehingga sy tersedar jam 4.15 ptg. Sy x tau camna rasa proses jahit so memg sy x leh nk cerita sakit tu camna.. Alhamdulillah sekarang dh berpantang masuk hari ke 13 n melayan ragam anak yg semakin lama semakin byk akalnya ???tu x cerita lg anak masuk NICU sebab kuning so tunggu nanti next entry sy akn cerita bab proses kuning n berkaitan isu MRP ni..

1 Balas

Allah... moment tu sis... sye pon same mcm tu.. anak sulung kan.. hehee.. bercampur baur perasaan pon yee.. skg sye anak no 4...tkut nyer same mcm anak sulung... apepon tahniah.. n selamat berpantang...

4y ago

betull.. muhasabah.. peringatan.. dn xkan lupe smpai bile2.. nanti anak lain.. lain plak kite rase... sye dh 3pengalaman...skg nak masuk no4.. xtau laa cane tu... harap2 mudah laaa...