Pengalaman bersalin 1/11/22

Saja nak kongsi pengalaman bersalin. 31/10 sy start contraction halus2 tp still terasa sakt.. pegi checkup klinik mcm biasa.. nurse brgurau kata xberanak lg sbb dh nk dekat due.. nurse tanya ada rasa sakit² x.. sy ckap ada.. nurse trus check dekat perut sambil tnda dkat buku dlm 10 minit brapa kali dtg sakit @ mengeras.. lpas check, nurse confirm mmg contraction and trus inform dktor.. dktor check laluan dh 1cm.. dktor sruh pegi hospital.. sy trus pegi hospital dgn husband.. sy di warded.. mlm tu sakt still halus2.. pg eskkn sakit smkn kuat.. mtk dktor check laluan lg skali.. dktor ckap dh 3cm.. ptg pkul 2 lbih, sakit smkn kuat smpai jln pom dh mengigil.. ckap dkt dktor.. dktor check lg skali dh 5cm.. ckap dkt husband kena masuk LR dh.. husband trus dtg.. tggu nk buat swab test utk covid(husband boleh msuk teman isteri bersalin).. sy trus msuk LR.. smpai LR, baring ats katil dktor check lg skali confirm 5cm & dktor pecahkn air ketuban.. dktor bru je ckap letak kaki & baring mcm biasa.. dktor pesan kalau rasa nk terberak ckap ye.. tp xsmpai 2 minit lpas pecahkn air ketuban sy trus rasa nk trberak.. dktor tgok muka sy mcm meneran.. trus dia sruh angkat kaki balik utk check laluan lg skali.. bru nk check skali kepala anak dh sparuh trkeluar😂😂 trus semua panik.. 2 kali push.. sy selamat melahirkan baby girl sberat 3.04kg tnpa koyak n jahitan.. alhamdulillah.. Ibu2 kongsilah pengalaman bersalin

5 Balas

saya pun Sama bersalin pada 1/11/22 skrg dlm pantang lagi..pengalaman sy blk Dr teman ank sy p Taman mainan wktu Tu magrib trtiba keluar lendir cmpur darah mula ingt tk Mau prgi LG hospital tp tkut trberanak kat rumah😅sbb Ada pengalaman 2x bersalin kat rumah..Tu pergi hospital warded 2 Hari 30 Hb p hospital 1/11 jgk dia NK keluar msa p doc check DH 2cm mntk blk tk bg🤣dia ckp NK branak kat rumah LG ke😁1/11 jam 7.35 Pg sakit dtg 7.55pg alhamdulilah slmat bersalin bby girl Berat 3.02g tk Ada Luka n tk jahit..

1y ago

alhamdulillah.. satu rezeki xde koyak n jahit

alhamdulillah xde koyak takde jahit.. anak 1st ke puan?? tp lama jugak sakit tu kan keluar seketul 😮‍💨😮‍💨 doakan sy.. sy dh 38 w 😰😰 nevesnya

1y ago

rezeki xkena jahit..smoga awk dipermudah segala urusan..

Alhamdulillah tahniah 😍 mudahnyaa. ada apa2 tips tak sis bersalin tanpa koyak? Btw first baby ka?

1y ago

bnykkan berjalan sis..selalu bca "lailahailaanta"gosok perut insyaallah sis ...semoga yg menanti hari bersalin sy doakan urusan ibu² dpermudahkn aamiin³

alhamdulillah tahniah puan for newborn..slmt berpantang 😉✌🏻

alhamdulillah tahniah sis n selamat brpantang