alahan pregnant😔 minta doakan sy diberi kesembuhan

alahan mengandung ,19w , dah dua bulan , tangan kaki badan perut ,jd gatal2 ,dan mostly bnyk y ada air bisa dan air nanah kt dalam , dia melarat2 pula jd makin besar ,antibiotics dah mkn dua jenis,ubat sapu pon dah , xde ape dah boleh sy buat x juga hilang2 ,kdg2 rasa stress dan down ,letih asyik nk kena sapu lap air bisa ,air nanah hari2,xleh nk kena air ,nk mandi kena lap2 sahaja ,apa lagi solat dan memasak ,nnti dy jd koyak dan basah ,lagi melarat ,nk buat apa2 smua terhad sngt dah dgn keadaan diri mcm ni ,mnta jasa smua mommy2 doakan sy supaya diringan kan sikit alahan ni , sy sedih sngt dan x selesa

alahan pregnant😔 minta doakan sy diberi kesembuhan
27 Balas

Sis ada ekzema ke ? Kalau ada mmg masa preggy lagi teruk sebab hormon. Saya salah sorang yg ada ekzema. Masa second trimester dah naik teruk. Perut,kaki,tangan senang cite seluruh anggota badan kecuali tapak tangan dan muka. Mmg naik bintik ii sampai nak dekat bersalin ni lagi teruk. Yg berbintik tu jadi hitam dan kulit saya tersangat lah kering sampai jadi kasar dan macam bersisik ii. Dari kulit coklat cerah terus hitam gelap gitu😌. Redho jela nak bersalin nanti. Masa anak dara saya kena macam sis. Sebijik sampai luka ii. Saya kene injection untuk matikan kuman. Alhamdulilah dalam 2 kali inject yg berair tu hilang. Tinggal parut dgn gatal ii tapi dah tak keluar air bisa tu. Tak pasti pregnant boleh inject atau tak. Sis kena kurangkan penggunaan sabun yg ada chemical.... contoh sabun basuh pinggan, sabun basuh baju. Kalau boleh jangan sentuh atau berlapik. Sabun mandian cari yg untuk sensitif skin.. saya pakai chetapil. Krim sapuan pun jangan yg ada steroid. Kena try and error. (Mmg banyak pakai duit)😅 kalau rasa gatal je sapu terus. Jangan duduk tempat panas atau berpeluh terlalu lama. Kerap tukar cadar. Jangan sentuh selalu kawasan yg sensitif. Fighting sis🫶🏻🥰

2y ago

terima kasih sis faizah. nnt sy try semua product tu. eczema ni banyak nak kena try n error. sy pulak bila sapu moisturizer tu, dia jd gatal pulak. maybe sbb berpeluh dan takde pengudaraan kot.

Sakitnya sy tengok sis.. Sy pernah kena mcm ni, betul2 sakit cm luka dan makin lama makin membesar, pastu membiak menjadi 2 biji di kulit. Tapi waktu tu sy tidak pregnant. Macam2 ubat dah cuba mungkin telah terukkan lagi luka tu. Keluar jmp org pun malu sebab terang2 nmpk kulit rupa mcm luka dan gatal2. Sampai la 1 hari ayah sy nmpk dia bagi sy cuba propolis. Sy letak di bhg seluruh kulit yg infected tu. Mula2 sya letak, instant pain n itch relief! Dalam beberapa saat sya nmpk efek dpn mata allergy tu kering terus.. Bhg gatal yg mula2 kembang jadinya flat. Dlm 3 hari je baik. Kalau sis tak tahan, sis cuba ikhtiarkan ni PROPOLIS. Senang je cari kat shopee skrg. Propolis ni satu cecair dark brown color yg di buat oleh honeybees jadi dia bhn natural. Propolis ni banyak brand, tak silap sye dlu sye pakai yg Brazilian propolis. Sis boleh buat research sebelum beli utk ikhtiarkan penyembuhan sis. Tak byk cerita ttg skin allergy, sye cuma ceritakan pengalaman sye sendiri🙏

2y ago

Minum boleh sis, cuma sy tak pasti bagi kite yg pregnant ni, it should be ok sebenarnye. Kalau masalah kulit direk letak kat area tu lebih baik 😊

sy ada eczema dari sebelum kahwin. ni skrg tgh pregnant jd lagi teruk. sama mcm sis. luka berair dan bernanah mcm tu. apa sy buat, sy tutup luka tu dgn kapas / gauze. kena kerap tukar. kalau biar dia meleleh je mmg tak selesa dan kotorkan baju. sis kena tukar semua produk sabun pakai yg sensitif skin, beli kt pharmacy, sebamed or cetaphil. sabun basuh baju pon cuba tukar yg lembut. elakkan tempat habuk2. kalau sis taktahu ada allergic makanan apa, kena try n error. cuba elakkan makan seafood dan makan2 yg gatal. gula pun kena kurangkan sbb mmg akan menambah kegatalan. yg penting org eczema mmg tak boleh stress. sy kalau stress, lagi teruk naik flare merah dan gatal. sabar banyak2. ujian Allah bg mungkin pembawakan je.

sis cuba tukar sabun yg sis pakai skrg jangan pakai sabun ada fragrance atau sabun antibacterial.. lepastu, mmg kene try and error kadang2 mandi air suam boleh redakan sikit rasa gatal tu elakkan duduk tempat panas tukar baju selalu kalau berpeluh pakai bedak utk kurgkan rasa tak selesa tapi cari bedak ubat tu, saya pakai yg botol merah saya haritu sampai beli sabun cetaphil ad derma pro + moisturizer ad derma pro mmg sabun takda bau lansung, gatal jadi kurang sikit kemudian saya try sabun birdnest, alhamdulillah serasi dengan saya memang gatal terus hilang, luka jadi kering syukur sangat sis jangan mengalah ye, try and error

sye pun pernah kena mcm ni..tp kat pergelangan kaki.. keliling pergelangan kaki tu..parut pun ada lagi,baru baik bulan lepas.. dia dari pada biji air tu pecah sendiri,terus bernanah dan keluar air bisa dia.. sakitnya x leh nk menapak..x leh sarung seluar atau stokin... sye ikhtiar ubat antibiotik hospital,ubat sapu dgn sapu kunyit..siang2 sapu kunyit,tunggu sampai kering pastu basuh,lepastu luka tu keringkan dgn kain bersih pastu sapu krim yg hospital bagi... Alhamdulillah la,beransur pulih tinggal parut je.. tp parut dia plk,kalau sye berdiri lama2 dia tiba2 gatal

saya hritu masa dpt tau mengndung jdi gatal2 dkt perut dada n payudara..hbis jdi parut..nk hilangkan gatal saya sapu jerslin oil..3 hri ja gatal lps tu tak gatal dah..so tnggal parut saya sapu bio oil.. alhamdulillah dh sebulan saya sapu 70% parut dh hilang.. parut ni jgn biar lama2 nnti lmbt nk hilang..tumpang masih baru parut tu cpt2 sapu ubat parut.. saya pn pikir segan malu nnti nk p checkup perut penuh parut..sis bleh cuba..insyallah bio oil ni bgus..hrp dpt membantu sis..

Sy tak pasti ni allergic inflammation, fungus infection atau ekzema tpi mcm bukan ekzema.. Sekiranya ekzema sy recommend sis cari produk ni kat shopee 'HB tabib.' Sya mmg selalu kena ekzema dlu, ubat yg ade steroid lebih baik jauhi sebab menipiskan kulit dan tak baik utk kesihatan. Sy guna hb tabib ni organic dan mujarab berkesan, 1 kali sapu dah rasa perubahan. Sis boleh baca juga testimonials ttg krim hb tabib ni. Sy mmg simpan stock ni utk ape2 masalah kulit yg timbul.

Saya anak first gatal bahagian yang berlipat kalau berpeluh . pregnant ke2 ni jadi macam sis ni macam gatal dan keluar air gitu , terlalu gatal sampai beli ubat kat farmasi baru kering . tak boleh kena peluh atau pakai pakaian yang tak mendedahkan udara luar . bagi benda tu kena angin dan sentiasa kering insya Allah baik .

sis konfem ke sebab alahan? da jumpa pakar dan buat blood test. manu tau kalau ade penyakit lain? bila mengandung hormon mmg akan berubah secara x langsung bole trigger silent disease. nauzubillahminzalik mnta dijauhkan.

saya masa tengah tunggu hari dari badan sampai kaki macam burn terbakar. Bersalin okey dah, ni mai cam ni pulak lepas bersalin tapi tak bernanah, kena area ketiak, badan, paling merenyam area peha pelipat tu sedih rasa.