Senggugut teruk

Sy nk period tp sy punya senggugut teruk sngt. Sampai kdg sy x larat nk jg anak sy, terpaksa biar dia main sensorang. Sy sedih sngt, nk nangis. Sakit yg mcm diperah2, dipulas2. Kdg anak nk dukung, belakang pulak sakit. Jd mak2 ni mmg auto kena kuat kan 😢

11 Balas

Memang dari sebelum kahwin ke senggugut teruk ni? Sy ada kwn masa belajar dulu senggugut sgt sgt sgt sgt teruk. Kalau time sakit dia genggam besi bawah tilam katil double decker (dia duk katil bawah) tu boleh bengkok tau. Muka pucat Tak payah ckp la. Pain killer ni jadi gitu2 je. Sampai doktor suggest dia utk kahwin dan mengandung sbb doktor kata kalau dah bersalin biasanya sakit senggugut tu hilang atau berkurang banyak la. Masa tu baru 18 tahun. Mmg tak lah dia nak kahwin. Tp tahap kesakitan dia tu sampai bapak dia offer nak carikan jodoh 😅 skrg dah terputus hubungan so xtau la dia dh kawin ke belum tp yg pasti sy pernah nampak seksanya org yg senggugut teruk

1y ago

Situasi sama dgn kawan awak. Ada betul, juga, saya lepas bersalin dah kurang tahap kesakitannya tu 🥹 Kalau dulu, pain killer memang wajib ada. Sekarang dah boleh tahan. 😊

sis, cuba bca pasal endometriosis, tgk simptom sama tak. sebab cramps yang melampau smpai takleh nak function normally ni tak normal. Saya dulu pernah jgk cramps melampau msa hari ptama/kdua period. Sakit sampai peluh sejuk, perut rsa mcm dipulas, muntah2, dan cirit birit pd masa yg sama. Tpi sakitnya tak brpanjangan, dlm sejam dua gitu je. Sampai merangkak pergi tandas. Tapi cramps melampau ni datang random, mcm sthun skali, sthun 2 kali cmtu.. so tak jumpa dr smpai kesudah😂

Kdg2 senggugut ni dtg drpd toksin pad pakai buang yg biase ppuan pkai tu.. pad tu sbenanye xelok pn sb recycle.. nmpk je bersih putih tp sb bleach.. pad tu bahaya sbenanye mmg menganggu rahim..salh satu faktor.. mcm sy pakai cloth pad yg jns moden.. xpnh senggugut n period tratur.. sis mgkin blh try..sy xjual.. just sebarkan ilmu yg sy tau..

1y ago

Aah blh jd salah sb bnde lain dlm bdn kte.. tp mcm pad tu untuk elakkan drpd nnde2 xelok jgk sb die blh jd slh satu punca.. sy doakan sis sihat sntiase.. alhamdulillah tahniah jgk sb pregnant ☺️

Minum air kosong secukupnya. Jaga pemakanan. Kerap bersenam untuk elakkan PMS yg teruk mcm heavy sengugut. Itu yg saya amalkan utk elakkan PMS

Kalau saya, setiap kali senggugut saya akan minum air halia + madu tualang. Lepas minum badan akan rasa rileks and kurang nyeri

Saya sejak amalkan saffron bila time period alhamdulillah da tak sengugut .Tahu2 je lekat 8week🤣

Seeloknya dptkn rawatan dr. Period cramp yg terlampau sakit pun x normal. Boleh jd mcm2 punca.

1y ago

Sy mmg period pain teruk dari early 20s, dah jumpa Dr, cuma bg ubat tahan sakit je.

ye btul kita x kuat pon kenaa kuat jugak untuk ankkk x tdr pon kena kuat

check doktor.. sengugut teruk sgt pun tidak normal..

kalau period pain yg terlampau sakit xnormal