barang hospital

Aku ni misi. So aku ni suka tau perhati kalau ibu-ibu mengandung bawak barang untuk admit ward. Ada yang bawak 1 beg je. Ada tu bawak beg macam nak pergi holiday. Kalau boleh 1 rumah tu dia nak bawak😂 Sini wani ada share apa benda penting dan yang perlu bawa. Tak perlu lah dah nak bawak selugagge barang. Bawak 1 beg baby dan 1 beg kecil barang mak pun dah cukup. Baju mak pun tak payah bawak 1 almari. Bawak baju masa nak balik je. Duduk wad pakai baju hospital. Cantik apa baju hospital. Baju baby bawak je dalam 3 pasang. Lagipun sesetengah hospital ada sediakn baju untuk baby. Tak payah bawak sampai 10 pasang. Benda sangat penting kena bawa masa daftar buku mengandung, ic dan sijil nikah atau kad nikah. Asingkan dalam 1 fail. Masuk terus dalam kereta. Senang citer. Start 28 minggu pregnancy boleh dah packaging barang. Bawa je gi mana-mana. Gi kerja ke, gi holiday ke atau balik kampung. Wani harap apa yang wani share ni dapat manfaat untuk semua ibu. Tak payah dah nak pening tak tau nal bawak apa. Selamat melahirkan insan tersayang dan dipermudahkan urusan. #pesananmisishazwani #infoibuhamil #tipsuntukwanita tips dari fb

barang hospital
18 Balas

saya ada pengalaman hospital kerajaan dgn swasta. hospital kerajaan memang tak perlu banyak barang pon. baju ibu bawa untuk pakai time balik je. baju baby bawa la 2 atau 3, waktu deliver, salin bila kotor n untuk balik. sudu pinggan cawan tu sy tak guna pon. czer tak larat la nk gerak banyak. pAmpers saya bawa banyak dalam 15pcs letak dalam satu beg kecik sekali dengan wet tissue. nanti time nurse mintak, suruh dia bawa je beg tu letak bawah basinet baby.kita mudah nurse pon mudah. kalau swasta takda sedia baju. baju time nk deliver je dia bagi. time kat ward pakai baju sendiri. sudu, pinggan, cawan, mandian baby saya tak guna lansung haritu. saya czer memang tak larat la nak bancuh2 air apa bagai. just mintak air panas isi dalam termos untuk minum air panas. air manis tunggu meal time je. beria husband bawa kan makanan macam2 haritu. tapi better prepare kat rumah keperluan makanan tu sAtu bakul. sebab tak tau berapa lama berkampung kan kat hospital.

mcm hospital sy brsalin xkasi pakai bantal.. dorg sediakan kain mcm napkin/kain lampin tu, so ibu just lipat sendiri buat mcm bntal.. ada 1 bilik yg sediakan bedung/bju/kain lampin yg bersih.. bby dimandikan stiap pagi sbelum pakar round.. barang mndian hospital punya masa mndikan tu.. mcm petang2 tu kalau bju/bedung bby kotor ibu boleh g bilik tu ambil n tukarkn sendiri.. tp mmg smua kne pakai brang hospital.. untuk bby just bawa pampers je 😂 n 1 set bju bby untuk bawak blik nnti.. ibu punya barang pun xperlu bawa bnyak. beria sy bawa mcm2😂 skali suruh suami bawak blik ..hospital ampang 🤗

2y ago

mcm sy bukan detect kt keputihan..sbb xd msalah kputihan.. tp detect kt air kencing kotor..kncing xd sakit takde apa.. tp bila checkup result urine asyik sangkut.. 2x xsilap ambil antibiotic. last2 buat urine c&s ..hntar mkmal..result gbs..

hahahaha...saya dulu masa beranak anak 1st memang nurse pesan next baby bawa pakaian masa keluar ja sebab mmg guna pakaian hospital... mana tak nya masa cek in tu 5 beg skali bwa smua complete mcam nak pergi holiday 😂😂 sampai nak masuk labour room pun kalut cari beg2 saya terus kena pesan bawa 1 beg ja dah cukup...kesian mereka 😅 terima kasih kat nurse2 juga saya ingat pesan tu utk reference next baby 🤭🤭

🤣 mcm kes sy pulak, punya la ikut list2 brg ke hosp mummy2 di luar tu last last bila dah check in hosp- topi, swaddle, & baju baby sepasang utk balik je guna. Baju pakai & swaddle pun hosp sediakan sekali dgn pampers & wipes. Yg bgtahu masuk labour room kena bawak sekian2 tu, kita punyalah pack asing siap, last2 tak pakai pon. Nurse suruh simpan 🤣

2y ago

hahaha saya punnn 🤣 punyalah bawak toiletries baby lah, baju baby, pampers dari Day 1 sampai Day 3, siap ada untuk discharge. Last last pakai yang discharge punya je. Pampers, sabun semua pakai hospital punya 😆

misi.. mcm mana nk atasi sakit tulang ekor slpas bersalin? anak sy nk masuk 7bulan dh masih lg sakit klau sy terlalu lama berdiri.. terlalu bnyk buat kerja.. awal² slpas bersalin haritu lg terok sakit tp slpas sy urut ckit² kurang ckit cuma time bnyk buat kerja sgt berdiri lama sgt berjln bnyk sgt jd sakit plk😞

sgt bermanfaat..tp kdg2 tu ibu xbawak byk sgt pun barang..cuma nak memudahkan angkut brg so 1 luggage je..suami senang bawak,xde yg tercicir..dlm tu siap2 asing dah mane labour room,mane wad..senang nak cari 1 tempat.. org selalu pertikaikan ibu2 bwk luggage,serba salah pulak rasa..padahal lagi mudah...

terima kasih share.. sy mmg jenis xsuka bwk brg byk2.. pad maternity pun nnt hosptl yg bg..kita cuma bwk bju nk pakai bila discaj wad nnt je..baju baby bwk 2psg..klu xckup,suh hsbnd bwkkn..pmprs pun xyh byk2..telekung jgn lupa yea..klu2 kita admit awal,n blm bsalin lg..kita blh lg solat..

saya sebelum nih sakit contraction baru g hospital.. beranak pukul 2.30am dgn 5am..subuh masuk wad petang dh keluar..mmg tak bawak byk barang.. tak pernah bermalam dkt hospital..hrp yg ke-3 nih dipermudahkan jgk..

betul2.. pengalaman pertama bersalin januari ritu bawak macam2.. last2 memang xguna byk berbanding guna.. pelik guard tengok beg besar sy 😆😆

Wah Terimakasih nurse ..nak simpan ni semoga turn saya ada rezeki mengandung nanti boleh tengok ni sebagai panduan ..🫶🏻👍🏻