serius tanya

saya first mom, lagi berapa hari je nak kena serah diri, confius nak bawak barang baby kat wad nanti. so soalan saya 1.berapa set baju perlu bawak 2.barang mandian baby perlu tak 3. kalau kena warded lama sikit baby nnt nurse pakaikan baju hspital atau baju yang kita bawak?sebab plan nak bawak 3 je dlu 4.kalau nurse mandikan baby sehari sekali je ya? sorry banyak tnya. hehe sebab first time kan so eksaited lebih kang bawak banyak tak pakai pula.

5 Balas

Kalau sis bersalin gov, baju ibu bawak sepasang je untuk discharge, baju baby pun sama. Sebab sepanjang dekat hosp, memang pakai baju hospital je. Mandian baby terpulang nak bawak ke tak, kalau rasa sis boleh mandikan baby, bawak la. Macam saya, saya tak bawak sebab dah tahu warded 1 malam je, kalau anak kena tahan NICU pun takperlu mandi mandi. Gov hosp, nurse mandikan masa lepas baby keluar je. Esok esok atas kita nak mandikan atau tak. Usually kalau tak ada masalah, warded 2 hari 1 malam je. Harini bersalin, esok dah discharge. Tapi kalau private hosp saya tak pasti 😅

1,baju ibu bawak utk balik ja...klu baju baby bwak la 2 helai extra pempers 2,brng mandi wajib bawak utk ibu baby klu xde mslh bru dok dgn ibu 3,klu baby xde mslh bru dok skli dgn kita klu ada mslh baby dok wad asing mcm sy dulu air ketuban pecah tkot baby effect kuman doc sroh dok asing and baby cuma pkai pempers dan bedung ja dlm wad tu 4,hat ni xsure sbb sy baby dok asing dorg pon xde mintak brng mandian baby dorg cuma mintak pempers shaja

2y ago

baik sis tq hehe

1. sekurangnya 3 kalau takda masalah. baju LR, baju nk balik baju spare. 2. mandian perlu kalau baby tak kena tahan wad. nurse akan mandikan kalau baby duduk dgn kita. 3. kalau baby kena tahan wad. akan guna baju hospital je sepanjang tuu. awk akan guna 1 baju je untuk baby balik nt. 4. kalau baby duduk dgn kita kt wad, mandi pagi je.

2y ago

yup. saya dulu anak kena tahan wad. so baby pakai baju hospital je. baju LR tuu dorang pulang balik

baju tak kisah sgt sebenarnya sebab ada yg pakai pampers n bedung je.yg penting kain bedung,pampers tu bawak je satu bag sbb baby ni bnyk berak.breast pump baik bawak sebab nnti sgt2 berguna.kalau bersalin normal n baby berak kencing ok tak de kuning ape semua 2 hari da boleh balik.

2y ago

ohhhh.. faham2 baik tq sis hehe

bawa baju masa nak keluar hospital jer sis...sebab masa bby d hospital..pakai baju dekat hospital...

2y ago

ok sis.. hehe