UPDATE! kite dah bersalin weee

hi! it's me again hahaha. kan dah janji nak update haritu😂 Alhamdulillah sy selamat bersalin a healthy baby boy (belum sempat tanya berat sbb baby kt NICU, i ada GDM so kena pantau baby dulu 24h). Perjalanan nya tak mudah ya. penuh liku2 yang kalau tanya sekarang eh sumpah takmau hadap lagi. tapi nanti2 kita taktau lah kan. 25/2 sy admit di PAC siap kena marah dtg mlm2 haha 26/2 1st induced Prostin, sy kena IOL sbb GDM on ubat. masa ni jalan 2cm. 27/2 24j selepas 1st induced, 2nd Prostin & masih 2cm. no progress. 28/2 doc check Alhamdulillah ada peningkatan 3cm so tak induce kali ke-3. but the waiting game begin. pepagi tu nurse dah suruh mandi makan sesiap kot kena panggil ke LR. rupanya LR amatlah penuh & sy kena menunggu. 2/3 baru sy dipanggil ke LR, smlm lah kan. masa ni doc check jalan still 3cm & they decided to induce Pitocin. monitor 4 jam, check laluan sekali lg still 3cm. doc pesan kalau another 4 jam masih takda progress, maybe kena emergency czer sbb air ketuban dah pecah & takut baby lemas. jam 11:20pm selepas 8j on drip, still 3cm & takleh tunggu dah. 3/3 sy ditolah masuk ke OT & bermulalah prosedur. Alhamdulillah semua berjalan lancar. setakat pagi ni sy masih bedrest & gula dlm keadaan terkawal. tgh hari jap lg nak tgk baby! tak sabarrrr. cuma sedih sikit baby tak dpt tarikh lahir cantik 2/3/23 tp takpe yg penting semua selamat dah. thanks semua atas doanya. ni dah mmg bahagian sy. sy redha je kena czer. sy rasa sakit kena seluk lg haha dekat 20x kena seluk mmg tak syok😂 sy doakan yg belum bersalin. semuanya dipermudahkan & melalui proses yg amat2 senang 🫶🏻

34 Balas

Tahniah sis....selamat brpntang... rindunya bau bby bru lahir😊😊😊tp dh xde rezeki kot nk pregnant lg, ingt nk tmbh la kot2 bleh dpt bunga sekuntum plak hehehe...

1y ago

Tq, btul ckp sis, just go with the flow, Allah is the best planner...sy serah 100% pdNya,klau ada rezki ada la, klau xde pn sy redha je,sbb bkn mudh urus ank2 skrg, nk2 klau ada y dh mula nk msuk sekolah huhuhu