UPDATE! kite dah bersalin weee

hi! it's me again hahaha. kan dah janji nak update haritu😂 Alhamdulillah sy selamat bersalin a healthy baby boy (belum sempat tanya berat sbb baby kt NICU, i ada GDM so kena pantau baby dulu 24h). Perjalanan nya tak mudah ya. penuh liku2 yang kalau tanya sekarang eh sumpah takmau hadap lagi. tapi nanti2 kita taktau lah kan. 25/2 sy admit di PAC siap kena marah dtg mlm2 haha 26/2 1st induced Prostin, sy kena IOL sbb GDM on ubat. masa ni jalan 2cm. 27/2 24j selepas 1st induced, 2nd Prostin & masih 2cm. no progress. 28/2 doc check Alhamdulillah ada peningkatan 3cm so tak induce kali ke-3. but the waiting game begin. pepagi tu nurse dah suruh mandi makan sesiap kot kena panggil ke LR. rupanya LR amatlah penuh & sy kena menunggu. 2/3 baru sy dipanggil ke LR, smlm lah kan. masa ni doc check jalan still 3cm & they decided to induce Pitocin. monitor 4 jam, check laluan sekali lg still 3cm. doc pesan kalau another 4 jam masih takda progress, maybe kena emergency czer sbb air ketuban dah pecah & takut baby lemas. jam 11:20pm selepas 8j on drip, still 3cm & takleh tunggu dah. 3/3 sy ditolah masuk ke OT & bermulalah prosedur. Alhamdulillah semua berjalan lancar. setakat pagi ni sy masih bedrest & gula dlm keadaan terkawal. tgh hari jap lg nak tgk baby! tak sabarrrr. cuma sedih sikit baby tak dpt tarikh lahir cantik 2/3/23 tp takpe yg penting semua selamat dah. thanks semua atas doanya. ni dah mmg bahagian sy. sy redha je kena czer. sy rasa sakit kena seluk lg haha dekat 20x kena seluk mmg tak syok😂 sy doakan yg belum bersalin. semuanya dipermudahkan & melalui proses yg amat2 senang 🫶🏻

34 Balas

Alhamdulillah, tahniah sis.. Sy pulak 6hb wktu asar tu air ketuban dah kuar banyak dari rumah sehingga air bertukar colour paksakn diri cari cara utk turun p blk bawah dan tukar pakaian, lps tukar je sy terus drive gerak p hospital.. Dah x dpt nak tunggu sesiapa bila memikirkan 1 nyawa. Sampai je hospital doktor monitor Jantung bby & check laluan.. Sbb bby dah berak sikit, Jantung bby x berapa cantik, ctg x dpt detect & doc dh ada bagitau bkemungkin sy akan di hantar ke hospital pakar & mgk akan czer.. Lastly Maghrib tu sy di hantar ke hospital pakar, then kat sana monitor sekali lagi Jantung bby & syukur alhamdulillah Jantung baby OK je & selagi Jantung bby OK selagi tulah sy di benarkan bersalin normal, kalau x OK mmg emergency czer gak.. Time tu doa bebanyak je sambil baca doa dipermudahkan bersalin ...jam 1.57am 7hb alhamdulillah keluar la bby girl sy melihat dunia...owh ya, suami pun dah di benarkan masuk tapi buat ujian rtk dulu then lps tu x di benarkan ke mana2 selain tunggu kat luar tu sehingga di panggil masuk LR.. syukur alhamdulillah semuanya selamat.. Sekarang bby dah 25hari... Sama-sama la kita berpantang, 🤭 Selamat berpantang sis.. 😊 Semoga baby baik-baik saja, Aamiin

Selamat berpantang sis...get well soon😍! tq tau kongsi pengalaman bersalin ..sis blh share x? anggaran berat bayi last scan dgn berat bayi slps lahir? 😊..doakan sy jugak....Gdm on diet control 38W4Hari masih menunggu.... kalau x bersalin 12/3 ni sy kena serah diri dkt hospital..dh dpt surat dh😊...

1y ago

husb baru pi tgk baby kt nicu td. anggaran last scan masa kt pac 3.1. keluar2 3.3kg hehehe gomok anakku hehehe. moga dipermudahkan awakkk☺️

Tahniah...selamat berpantang.....masa sya bersalin anak 1st..nak anak keluar awal tahun..sbb due hujung sngt 29/12...tapi anak keluar betul² tarikh 25/12/2022....jatuh hari christmas😅..elok lah sbb nenek atok dia non muslim...so dorg sambut hari christmas dan birthday anak🤣🤣

Tahniah sis..smoga sis n bby sht2 sllu..bt smua ibu2 dlm ni smoga dprmudahkn sgla urusan Aamiin..doakn sya jga baik2 sja ya..sya ada high bp on ubt..tak tau lgi mcm cra nak bgi tekanan tu rendah..klu ibu2 ada pnglman share2 dgn sya ok..tq moga kta smua ddlm lindungan Allah S.W.T Aamiin

hmmmmm yg buat saya trauma nk mengandung lg bukan nya beranak tp trauma kene seluk banyak kali perjalanan kita lebih kurang cuma alhamdulillah rezeki last minute bukaan 9cm dpt bersalin normal klu x mmg czer la sy sbb dh 3x induced selamat berpantang😘

Sy pun berkampung dekat hosp 6hari, tak lalu kena seluk, dah hujung2 nak nangis, bila doc decide czer tu tak fikir apa dah nak cepat2 settle then nak balik je 😆 rupanya lepas czer kena stay 3hari pulak ! huhhh .. pengalaman 🤗

Tahniahhhh awak . Hihi saya first baby banyak kali kena seluk sebab nak cek bukaan . Masuk labouroom pun dr suruh tunggu a few min lagi . Alhamdulillah semuanya selamat 🥰 selamat berpantang

tahniah awak🌻. selamat berpantang. mmg kena seluk sakit awak🙈. sy masa 1st baby dulu kena seluk byk kali. 2nd baby je xkena. sbb masok LR doctor soh teran trus😅

1y ago

kita sama. mcm sy masa anak 1st 15j juga. hampir kena ceaser. dh masok bilik OT. tp doctor dlm tu decide nk cuna normal dulu😅. baby keluar normal dlm bilik OT. lepas tu kena tahan nicu sbb tertelan najis dah.

kalau sy mmg kalah ngan ubat induce tu .. 1 ubat pun dah boleh merana sakitnyaa terus kena tolak LR ... kadang terfikir hebatnya orang 2 3 kali induce tak rasa apa 🥹

Tahniah sis....selamat brpntang... rindunya bau bby bru lahir😊😊😊tp dh xde rezeki kot nk pregnant lg, ingt nk tmbh la kot2 bleh dpt bunga sekuntum plak hehehe...

1y ago

Tq, btul ckp sis, just go with the flow, Allah is the best planner...sy serah 100% pdNya,klau ada rezki ada la, klau xde pn sy redha je,sbb bkn mudh urus ank2 skrg, nk2 klau ada y dh mula nk msuk sekolah huhuhu