Salah ke kalau tk ikot kata suami dlm bab cmni ??sedangkn kite mampu

hi..ade x yg mcm sye ..sye first mom.. sye mampu bg direct feeding kt anak ..ank sye bru 4bulan . Alhamdulillah..setakat ni susu sye cukup.berat dye pun naik cntik sesuai umur. Tapi laki sye dh bpe kali asyik dok sebut .kata suruh bg anak pakai botol susu.alasan nye bg direct nty sye xley buat kje apee .setakat ni sye masih suri rumah .. Dye balik kje pun sye siap msk dh . Klaw lain2 sempat sye buat jgkk . biase laa ank pertama . Masih kecil lg .bnyk lgi nk kena tranning dlm pengurusan masa tu memang kena ikot timming baby laa kn.. Masalah skrg anak xnk botol susu.. puting tipu pun dye xmo.bg dok buat main jee.yg buat sye rse down bile suami bpe kali persoalkn bnda tu.mcm sye xmampu nk bg anak nyusu bdn.. sye stress kdng smpai nagis bile teringat ape yg suami ckp . Lg2 bile tngok muke anak ..salah ke sye ?

27 Balas

Tak salah pun sis. Sis masih boleh bg susu badan, kena pam je susu tu bagi dalam botol. Pengalaman anak 1st saya df, kadang anak dah kenyang tapi nak ngempeng bila umur makin meningkat. Ada masa sampai 2 3 jam. Bayangkan sis kalau baring mengiring 2 3 jam tak boleh gerak...rasa²? 🤣 2 3 jam tu banyak benda boleh setel. Anak 1st saya pun xnak puting tipu, n suami pun x bagi...tu yang kena hadap jugak. Lepas tu saya pulak bekerja, anak xnak pakai botol susu, mil jaga...mujur kerja sendiri, boleh balik terus lepas setel kerja. Sis cubalah tukar² puting. Jadi anak 2nd saya df jugak tp lepas df agak² setengah jam xnak lepas saya tukar dgn pacifier. Umur 8 bulan putus susu sbb saya pregnant anak ke3. Alhamdulillah nak pakai botol, tapi sebulan habis duit jugak utk susu fm. Habis dodoikan dia, kita boleh sambung buat kerja lain. Saya pun baru bersalin anak ke3...jadi susu fm n susu badan sy selang selikan utk anak no.2...anak no.2 dah setahun 3 bulan gigi masih 2 gigi bawah. Bila saya bagi susu badan lepas beberapa hari keluar 2 gigi atas, esoknya keluar lagi 2 gigi atas. Susu badan memang terbaik dr segi penyerapan kalsium. Saya harap sis dengan suami dapat penyelesaian yg terbaik. Minta pandangan n pengalaman jugak dari keluarga, kawan terdekat.