Salah ke kalau tk ikot kata suami dlm bab cmni ??sedangkn kite mampu

hi..ade x yg mcm sye ..sye first mom.. sye mampu bg direct feeding kt anak ..ank sye bru 4bulan . Alhamdulillah..setakat ni susu sye cukup.berat dye pun naik cntik sesuai umur. Tapi laki sye dh bpe kali asyik dok sebut .kata suruh bg anak pakai botol susu.alasan nye bg direct nty sye xley buat kje apee .setakat ni sye masih suri rumah .. Dye balik kje pun sye siap msk dh . Klaw lain2 sempat sye buat jgkk . biase laa ank pertama . Masih kecil lg .bnyk lgi nk kena tranning dlm pengurusan masa tu memang kena ikot timming baby laa kn.. Masalah skrg anak xnk botol susu.. puting tipu pun dye xmo.bg dok buat main jee.yg buat sye rse down bile suami bpe kali persoalkn bnda tu.mcm sye xmampu nk bg anak nyusu bdn.. sye stress kdng smpai nagis bile teringat ape yg suami ckp . Lg2 bile tngok muke anak ..salah ke sye ?

27 Balas

pendapat sy mungkin suami risau jika terjadi kecemasan contoh sy mgalami sendiri. sy direct breastfeeding sbb pkp n wfh selama setahun. anak memang tak nak lgsg botol susu walaupon susu dlm tu yg kita perah. tiba2 sy sakit dan dimasukan ke hoapital selama 4 hari. anak dirumah menangis nk susu tp hanya mampu bg guna syring dan sudu sahaja. bila dh keluar hopital sy cuba jgk ajar anak guna botol susu alhamdulillah botol susu jenama nuk yg puting leper tu anak mau. pengunaan botol susu tak semestinya untuk susu formula. untuk susu bdn kita pon boleh letak. kadang2 benda emergency ni kita tau bila berlaku. sekurang2nya kalau anak pandai guna botol kita boleh pam susu dan anak kita dpt susu yg cukup kalau kita tak ada dgn dia.