Salah ke kalau tk ikot kata suami dlm bab cmni ??sedangkn kite mampu

hi..ade x yg mcm sye ..sye first mom.. sye mampu bg direct feeding kt anak ..ank sye bru 4bulan . Alhamdulillah..setakat ni susu sye cukup.berat dye pun naik cntik sesuai umur. Tapi laki sye dh bpe kali asyik dok sebut .kata suruh bg anak pakai botol susu.alasan nye bg direct nty sye xley buat kje apee .setakat ni sye masih suri rumah .. Dye balik kje pun sye siap msk dh . Klaw lain2 sempat sye buat jgkk . biase laa ank pertama . Masih kecil lg .bnyk lgi nk kena tranning dlm pengurusan masa tu memang kena ikot timming baby laa kn.. Masalah skrg anak xnk botol susu.. puting tipu pun dye xmo.bg dok buat main jee.yg buat sye rse down bile suami bpe kali persoalkn bnda tu.mcm sye xmampu nk bg anak nyusu bdn.. sye stress kdng smpai nagis bile teringat ape yg suami ckp . Lg2 bile tngok muke anak ..salah ke sye ?

27 Balas

1st mommy lain jgn salah faham ye. sy cuma nak bg suggestion dkt mommy ni utk suami dia tahu. sy xcondem mommy yg bg susu fm dkt baby. sbb sy sediri lepas pregnant 2nd baby anak 1st terpksa minum susu fm. 1) awak boleh cakap dgn husband susu ibu ni yg boleh protect imunisasi badan baby awak. sbb apa sy ckp mcm ni sy dh nmpk beza dkt anak 1st sy. masa dia minum susu bdn dia jarang sakit. mmg jrg pergi klinik. pergi klinik selalu utk checkup ja dkt kk. susu fm ni awak kena try n error. sbb setiap penerimaan baby tak sama. sy sendiri try 4jenis susu fm bru jmpa yg sesuai dgn anak 1st. sy try susu freanleaf baby muntah. 2nd try susu s26 baby batuk berkahak. teruk juga sbb mmg monthly kena neb. 3rd try susu dutch baby baby cirit birit. last tu sy pergi klinik minta doctor advise. doctor advise enfragrow gentlesea. susu ni tin kecik dn mahal juga la. dn anak sy jenis kuat susu. dh okay sikit bru tukar enfagrow biasa. tp still mhl juga la. 2) untuk susu saja sy dn husband spend 1k lebih tiap2 bulan. awak boleh cerita dgn husband kalau dia sanggup nk spend duit utk setiap bulan mcm tu. then okay la. tu belom masok pampers baby semua awak.

1y ago

ajar baby minum botol sis, guna susu perahan. skrg byk breastpum handsfree dijual dgn hrga berpatutan. jadi sambil2 masak ke sambil mandikan anak pun dlm masa sama boleh mengepam.. sbb anak kalu sentiasa direct feed susah juga jd nk buat kerja rumah, lagi2 jenis anak suka mengempeng, lglah xjd apa 😅