nak tahu

Ade sesiapa kat cini anknya lahir pramatang... Boleh share pengalaman x...

9 Balas

Ank sy yg kedua lahir 2 hb 3 yg lepas 35minggu 6 hari.masa mengandung sy batuk kuat n selsema on off.. tp xdemam pun ..batuk mmg teruk 2minggu sebelum bsalin tu smpai sakit perut rasa mcm baby dh kebawah sgt dh..g klinik dpt ubt mmg xjln.. smpai satu hari tu tgh buat keje rumah mcm biasa terasa cm melekit2 kuar ..mls nk tgk lg nk tggu keje rumah sume siap dlu bru tgk..bile dh tgh free tu try tengok kain ade darah.. peha sy byk jgk darah blendir kuar..risau dh sy masa tu ..terus call hsbnd bwk g hsptl..smpai hsptl doc kata pintu faraj sy bengkak sbb batuk kuat tu.. xde ppe pun dh blh balik.. 2 hari lepastu sy rasa sakit contraction..sakit yg blh tahan lg .. bangun pagi nk ke toilet darah beku kuar sebesar tapak tangan.ya Allah tak thu nk kata apa perasaan masa tu.. g hsptl doc check jln thu2 dah 2cm..sakit mcm ni terberanak ..nk ikutkn doc nk tahan wad smpai baby 37 mggu (katanya) 🤦10 jam sy tggu utk masuk wad ..masatu wad penuh kt hsptl selayang..dgn menahan sakit contraction 5min skli dtg😭😭 11mlm bru dpt masuk wad..suami pun dh balik masa tu ..contraction makin kuat dlm pkul2 cmtu ..doc check jln dh 8cm..doc suruh cll suami dtg..dh nk beranak sgt dh.. 2.45am selamat semuanya..alhamdulillah.. baby berat 2.39.. (pnjg cite mak) dpt bygkn tak cmne ?hehe tp kne dduk wad 4hari sbb bby kuning..dduk bwh lmpu..sian dia😭

Muhammad Aiman Zaquan nama diberi bagi ank pramatang sy yg dilahir 26w3d dengan berat badan 850g. Agak sukar utk sy hadapi semua itu krn keadaan baby tersebut blum cukup sempurna. Sekali thk spt ank kucing dan anak monyet dgn keadan tapak dn jari tgk belum terbuka. Keadaan muka yh masih terdapat lubang krn blum sempurna lg. Hnya pesanan Dr buat diri ini, jangan pedulikan org ckp dan byk2 berdoa. sepanjang masa sy berdoa utk anak sy. Hampir 6 bulan berkampung di hospital dan terpaksa cuti tanpa gaji. Apabila dah keluar dr hospital sehingga 5 tahun dan saban bulan kena pi check up segala bagai. Dan syukur Alhamdulillah anak sy kini berusia 9 tahun membesar dgn sempurna spt kanak2 yg lain malah merupakan pelajar pintar di sekolah. Apa yg menjdi iktibar buat sy, jaga la diri semasa mengandung dan kurangkan aktiviti lasak serta sentiasalah berdoa akan segala kebaikkan. Bagi sy ini satu keajiaban dan ujian dari segi mental dn fizikal dan sbgnya buat kami sekeluarga utk mengharungi anak pramatang. Hnya lafaz syukur yg x terhingga kini buat kami sekeluarga .

4y ago

terima kasih♥

Anak pertama sy lahir 28 weeks, 4 bln terpaksa berkampung d hospital, 3 bln dlm incubator NICU, 1 bln masi d NICU tp tak masuk incubator dah...

sy ank pertama pramatang sbb pecah ketuban awal.anak kedua ok jer.normal 37minggu dh lahir

Saya sis. Baru je lahirkan baby pramatang. 40 hari duduk dalam incubato

4y ago

Awak bersalin berapa minggu dah ya masa tu

Ank ptama pramatang...ank ke 2 border line😊

Sy..last year bln 6 bby lahir prem 34minggu

tak pernah lagi...2x induce ade lah😆

Saya ahd ni bru nk kne pkse