Folic acid

Adakah perlu ambil acid folic ketika kandungan berusia 4 minggu

35 Balas

Folic acid boleh di ambil dari sebelum hamil lagi. Biasanya untuk mereka yang merancang untuk hamil. Bila dah hamil teruskan pengambilan. Seawal trimester pertama sehingga masuk trimester kedua. Atau sehingga bersalin,ikut keperluan. Tetapi...kebiasaannya masuk trimester kedua dan ketiga dah tukar ke obimin. Acid folic penting untuk pembentukan tulang bayi terutama tempurung kepala bayi. Ada kes ibu tidak ambil acid folic bayi tiada tempurung kepala.