Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik

Adakah ibu sedang hamil? Risau tentang kebarangkalian menghidapi GDM ketika hamil? Atau ibu sedang menhidapi GDM dan memerlukan nasihat tentang nurtien dan diet yang sihat ketika hamil? . Jika ya, jangan bimbang ! Jom tanya semua persoalan anda bersama pakar kami pada hari Rabu, 6 Oktober bersama dengan Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik. *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik & waktu yang ditetapkan akan di padam atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik
33 Balas

HB rendah.Selain kerang ,sayur bayam dan susu dan acid folic dan selain maltofer ..Untuk naik kembali darah merah kepada normal.Ada saranan yang lain?.Reply.Tq

3y ago

Terima Kasih Doktor dan Tanpa nama😀👍🏻

hi doc..kenapa sekiranya kita last mkn pkul 6 or 7 petg..bacaan bsp untk pagi esok ye..jadi merah jgk..sedangkn makanan yg di ambil dah dikawal...tq

3y ago

BSP bergantung kepada pemakanan ibu sepanjang hari. Boleh berlaku paras glukos fasting tinngi kalau hidangan makan malam berlemak tinggi, kurang serat, terlampau kurang karbohidrat kompleks. Cadangkan anda berjumpa dengan pakar pemakanan/dietitian untuk memahami selanjutnya kerana keadaan setiap ibu GDM berbeza.

Hi Ms. Gan. Can I drink milk while having GDM? Are there any specific things I should avoid drinking whilst pregnant with GDM?

3y ago

Sure, you can take any type of milk/ maternal milk which is low fat/low GI and no added sugars

Hi, saya sekarang baru trimester pertama, tak pasti tentang GDM, selalunya bila seseorang itu akan tahu dia ada GDM?

3y ago

Selalunya ujian darah Modified Oral Glucose Tolerance Test (MOGTT) akan dilakukan untuk mengesan GDM sama ada semasa lawatan pertama jika anda berisiko tinggi atau pada minggu ke 24 hingga 28 kehamilan, jika risiko anda tidak begitu tinggi.

Hi Ms Gan, may I please ask why I have GDM? Is there anything that could have been done to prevent it?

3y ago

There are many risk factors. One of the things that you can control is your pregnancy weight gain. Excessive weight gain may increase the GDM risk.

Hello Cik Gan, apakah jenis makanan yang terbaik untuk dimakan sekiranya saya menghidapi GDM?

3y ago

Diet yang sihat dan seimbang mengikut piramid makanan Malaysia 2020 atau Pinggan Sihat Malaysia (Suku-Suku Separuh), dengan kuantiti kalori yang sesuai. (1) Mengambil karbohidrat kompleks (bijirin dan makanan berkanji) dalam kuantiti terkawal dan tetap untuk setiap hidangan. (2)Mengambil makanan yang kaya serat (buah-buahan, sayur-sayuran, legum, roti gandum tulen, dan lain-lain). (3) Memastikan diet yang rendah lemak, kuranglkan makanan yang bergoreng. Jika ingin memahami dengan lebih terperinci tentang pengambilan kalori dan makanan yang sesuai untuk anda (keperluan kalori setiap orang adalah berbeza) , anda boleh jumpa pakar pemakanan/dietitian.

Setiap kali saya minum susu anmum mesti masuk tandas cirit birit Saya minum pagi dan mlm

3y ago

Adakah anda menghadapi masalah intoleransi laktosa? Keadaan sama berlaku setiap kali minum susus?

Hi Miss Gan, Apakah makanan yang perlu dielakkan jika ibu hamil mengalami GDM?

3y ago

Terima kasih Miss

adakah setiap ibu y gdm perlu bersalin 38week. Saya gdm on diet..

Hi doctor. What percentage of pregnancies result in GDM? Is it that common?

3y ago

20-30% among pregnant women.