Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik

Adakah ibu sedang hamil? Risau tentang kebarangkalian menghidapi GDM ketika hamil? Atau ibu sedang menhidapi GDM dan memerlukan nasihat tentang nurtien dan diet yang sihat ketika hamil? . Jika ya, jangan bimbang ! Jom tanya semua persoalan anda bersama pakar kami pada hari Rabu, 6 Oktober bersama dengan Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik. *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik & waktu yang ditetapkan akan di padam atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik
33 Balas

hi doc sy ingin btya ssu maaez blh ke mnum dlm mengandung sy gdm...

3y ago

Boleh jelaskan apa itu "ssu maaez"?

asyik lapar je time pregnant ni. helpppp. dah ada gdm on ubat 😪

3y ago

Anda boleh cuba makan lebih kerap dalam kuantiti kecil/terkawal, misalnya selain daripada 3 hidangan utama, anda boleh tambah snek antara waktu makan utama. Teruskan memantau berat badan and paras glukos darah anda.

Sy nk tanya susu yg sesuai utk ibu gdm on diet ap ye? Sy 26 weeks

3y ago

susu biasa/ susu untuk ibu mengandung yang rendah GI, rendah lemak dan tiada gula tambahan

hai doktor..apa susu terbaik untk usia kandungan 4 minggu?

3y ago

terima kasih doktor🥰

Hi, sy nak tanya.. Snek apakah yang ssuai untuk dimakan?

saya dikatakan masih tinggi gula walaupun ea nya cuma6.0

3y ago

Kalau untuk bacaan gula berpuasa, bacaan yang disarankan adalah <5.3 mmol/L; 2 jam selepas makan adalah <6.7 mmol/L. BSP bergantung kepada pemakanan ibu sepanjang hari. Cadangkan anda berjumpa dengan pakar pemakanan/dietitian untuk memahami selanjutnya kerana keadaan setiap ibu GDM berbeza.

Hi, boleh ke kalau saya makan desserts kalau ada GDM?

3y ago

Tidak digalakkan. Cuba elakkan makanan dan minuman manis/tinggi GI sebab ia akan mempengaruhi paras glukos darah anda.

Knp ibu hamil x disarankan mnum air seluruh??

3y ago

Mase ank first bwk air slusuh g Spital... Doctor ad nmpk.. Kne mrh.. Dia ckp xelok mnum air ni... Huihui... Org tua suh mnum.. Kite mnum. Kite xdek pglmn.. Huhu

UNTUK IBU HB RENDAH, APA SARANAN YANG PALING UTAMA?

3y ago

Diet yang sihat dan seimbang mengikut piramid makanan Malaysia 2020 atau Pinggan Sihat Malaysia (Suku-Suku Separuh), dengan kuantiti kalori yang sesuai. Pastikan pengambilan protein yang cukup, dan vitamin c dari buah buahan dan sayur-sayuran dapat membantu meningkatkan penyerapan zat besi juga.

macam mana nak kekalkan hb tak nak low

3y ago

Diet yang sihat dan seimbang mengikut piramid makanan Malaysia 2020 atau Pinggan Sihat Malaysia (Suku-Suku Separuh), dengan kuantiti kalori yang sesuai. Pastikan pengambilan protein yang cukup, dan vitamin c dari buah buahan dan sayur-sayuran dapat membantu meningkatkan penyerapan iron juga.