Pregnant 9weeks+

Ada yang bole share tips untuk rasa lebih tenaga? makanan2 yang okey bau nasi, bau goreng smua nk meloyaa yg bole telan buah ja🙁

5 Balas

Saya klu x lalu nasik ambik roti, buat roti salut telur goreng ke, letak sos supaya pedas2 sikit boleh telan. Atau beli roti yg bakery buat mcm ada inti pandan kaya, krim2 ke. Sandwich yg ada sayur ke mcm salad tomato. Klu nk mkn protein saya beli ayam gunting 🤣 mkn yogurt, biskut yg ada inti lemon/cream cheese, susu full cream. Tp biasa nya mmg xboleh mkn bnyk dlm satu masa. Sikit2 je sbb jd cpt knyg. Lg satu saya suka kuey tiau kungfu/ladna, jd bila msk dlm kuah letak bnyk2 sayur & ayam/sotong/udang. Jd laa dr xmkn lgsg 🥲

2y ago

thankyou for sharingg❤️🫶🏼

Tu normal puan. Sy pun alahan mcm puan semasa awal kehamilan. Saya makan makanan kering: biskut oat, biskut munchy's yg sesuai ibu hamil tu, muruku, buah yg rasa masa: epal hijau, mangga, delima. Makan kerap perlahan-lahan dgn kuantiti sedikit. Masa saya kurang selera makan, Saya paksa diri mkn nasi, suami yg suapkan dapat 3 ke 5 sudu pun syukur. Saya nak mkn sesuatu, pakai mask masa masak. Usah layan sangat alahan. Kuatkan semangat. Jika penat, bedrest

2y ago

thankyou for sharing , saya so far makan biskut & milo ja . nasi tuh dapat makan 2/3 suap pun dah cukup pastu werk balik tk mkan dah stop minum air rest .. esok repeat makan .. so far buah yg bole terima epal ijau & mangga jaa lain try sikit2

Macam saya makan nasi okey, bau nasi mngelegak tu auto mual muntah. Nasib nasi boleh makan, dri week 4- week 10 mmg makan nasi dgn sup ayam, tapi sup ayam suka tulang2 isi tbgk nk muntah, jnji ada kentang dgn carrot tu je sya makan, lain2 mmg kena try n error. Try makan walau sikit, kalau muntah, jgn makan dah, sya jenis macam tuu. hehe. Buah makan okey je sis, kalau boleh makan oat ke, makan je.

2y ago

Ya sis, mmg gitu, saya hari tu lagi terok, teringin sngt nk makan roti sardin, saya dri awal prgnant mmg tak boleh makan ikan lagsung, tak pasal muntah, dlm kedai org, sejak tu ikan mmg tak sentuh lgsung.hihi

Sama sis, normal tu. Kena cari makanan yang sesuai dengan kita, repeat makan yang tu je la 😂 saya boleh makan roti, buah. Untuk tenaga memang makan macam tu je. Sikit sikit tapi kerap. Semoga sihat sihat aja ya sis 🥰

2y ago

thankyou for sharingg ❤️ semoga kita semua sihat slalu❤️

Cuba mkn roti wholemeal dgn butter. Sy mkn tu je bila x lalu mkn.

2y ago

thankyou for sharing❤️