pedih ulu hati

ada x mcm saya time mlm asyik pedih Ulu hati, time nk tdor..lahaii bila dh muntah keluar msam² baru bleh tdor..tgh²mlm pedih Ulu hati.. #31weeks..

11 Balas

Sye pun sme sis. Start 11w ni bru kene. Sakit dia tuhan je yg tahu 😖 tpi bila sye inform nurse, dia ckap kene mkan kerap tpi kuantiti tu sikit. Elakkan mkan banyak smpai perut rse penuh sngat. X elok. Lagi stu, 3 jam sbelum tido elakkan makan berat. Dia ade suggest jugak utk minum susu sbelum tido. In shaa allah pagi bangun berkurang skit rase tu. 😄

Mcm sy bila pedih ulu hati sy akan sakit kt tgh blkg skli. Wktu nk jadi sy cepat2 pegi muntahkan apa yg sy makan td.. lepastu urut2 tgh blkg smpai hilang sakit. Klu dibiarkan boleh guling2 sbb sakit sgt + susah nk nafas. 1st time dlu tak tahu cara 30 minit jgk tahan sakit. Bila bnyk kali dah jd dah tau cara 10 minit je max sakit pastu baik.

4y ago

Betol tu lpas muntah apa yg kita mkn baru boleh tdor..xlaa brapa sakit sgt..mlm² lapar nk mkn tkut pedih Ulu hati...lpas urut² tgh blakag baru lega skit..

Samala.. tp kalau sya cara nk hilangkn tu kena kerap mkn dan mkn dlm kuantiti yg ssuai la.. lps mkn jgn terus bt keja atau baring, dduk lg elok. Elakkn slalu mnunduk.. lagi penting kena slalu minum susu (2x shari) dan minum air putih/masak 1.5-2liter sehari.. dua hari stop minum susu terus pedih ulu hati dtg blik 😅

Bila heartburn dtg mnyerang sya sllu mkn biskut & minum susu wlaupun tgh mlm bru boleh hilang. Dr suggest that a pregnant women kena sentiasa mkn utk elak heartburn. Kdg2 bila mlas buat susu.. sya mkn chewing gum.. Lepastu hilang la heartburn tu..

4y ago

tgh² tdor bila terjaga pn boleh sakit..lahaii..bila muntah keluar yg msam² tu...bertabahlaaaa😊

Bagi saya takde jalan kluar untuk pedih ulu hati. Makan biskut pun akan ada rasa. Pedih ulu hati akan kurang bila dah 35 weeks sbb baby dah turun ke bawah. #37w

4y ago

Betol tu..nk elakkan xnk mkn pedas² makan biskut pn pedih jugak time nk tdor..x makan lapar..lahaii

Mkn jgn terlampau kenyang. Mkn sikit2. Sy asal mkn sampai kenyang terus rasa pedih ulu hati. Tidur pun xselesa.

Try maalox... which can be taken during pregnancy.

sy g klinik, dr bg gaviscon.. lps dr tuu okay, mmg tahan..

2y ago

sy pedih ulu hati lepas muntah rasa terbakar je dada ni. makan ke minum mesti muntah rasa pedih pahit. muntah air banyak pulak apa yg sy mnum. so bole ke minum gaviscon? ya sachet tu?

Macam saya, bila pedih ulu hati saya minum susu panas2.

macam sye , sye makan susu tepung lpstu minum air kosong byk2

4y ago

standby air kosong kt tmpt tido sis , rase sakit je terus minum air kosong.