Baby 7 bulan berat dah masuk kuning fully bf makan kurang

Hi mommy’s ank sy dh 7 bulan berat baru 5.8 turun sebelum ni 5.9 sbb sebelum ni dia ada demam dia kurang makan n susu sbb batuk berkahak n sakit tekak so berat turun sikit skrg ni sy nak campur susu fm tapi dia tak nak bila minum dia luah balik sy bg susu karihome mkn pun sy buat bubur dia mkn pastu luah balik dh try mcm2 bubur blw semua tapi ttp tak nak makan sy risau jugak puasa2 ni takut susu badan tak cukup untuk dia sebab tu nak topup susu fm #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu #firstbaby

1 Balas

Cuba tukar tekstur makanan. Anak sy 11 bulan, sblm ni dah mkn nasi mcm org dewasa. Dia makan sikit. Saya buat balik bubur, dia ok makan. Saya agak tekak dia tak selesa sbb dia pun dah seminggu lebih batuk selsema dan kahak. Jangan putus asa ya teruskan offer dia makan. Jika risau anak tak cukup susu, dlm Islam bg rukhsoh pd ibu menyusu diharuskan utk berbuka puasa. Kena ganti dan byr fidyah nnt. Niat, sahur, puasa mcm biasa sbb puasa fardhu kan. Bila rasa dtg risau berbukalah. Saya pun fully bf. Alhamdulillah, Allah izinkan sy ganti puasa 29 hari Ramadan tahun lepas dan sekarang puasa penuh setakat Ramadan ni (kec. Haid). Saya sahur nasi dan lauk pauk. Sayur dan buah kena mkn separuh pinggan. Ikut je suku2 separuh KKM tu. Minum air kosong secukupnya sehari semalam. Saya tambah overnight oat+ kurma+ susu untuk kenyang lbh lama. Alhamdulillah anak saya OK dlm menyusu. Klu dia merengek masa susu, saya bg dia makan snek; biskut, buah. Anak puan pun dah 7 bulan kan, dah boleh je bg makan yg sesuai dgn dia. Tak perlu risau susu tak cukup ya jika puan berpuasa.

6mo ago

Terkini Okt 2023: bulan April 2023, saya ada simptom kencing manis; kebas kaki. Saya stop ambil oat dan kurma dan amalkan diet no sugar less carbohydrate , kadang terbabas juga. Jun 2023, result hbA1c sy masih pre diabetes. So, siapa yg ada GDM tu hati2 dlm pemakanan dan gaya hidup . Sebab kita dah ada tapak kencing manis. So, kawal pemakanan seumur dan kerap senam hidup ya. kalau tak, bila2 kita boleh kena kencing manis.