trimaster ke-2 Berat Naik 600gram dlm sebulan

ada x cara selain mkn byk😪 sb misi dh start membebel dia ckp 21 weeks keatas kena berat 500g sminggu .. sy punya chek up sebuln skli means xleh lebih 2kg .. mcm 600gram sbln to dia dh tulis dgn pen merah.. ad x mak2 dkt sini mcm sy

trimaster ke-2 Berat Naik 600gram dlm sebulan
28 Balas

Tu kurang seronok cek dekat kk. Sbb dorang xscan, dia just depend berat naik ka, ukur perut. Jarang nak scan. Kalau dekat swasta, dorang scan dpt la tgk baby membesar ikut weeks ke tak. So, kalau berat tak naik pun takda masalah kalau baby membesar okay ikut weeks. Byk mana je yg kita makan gi kat baby. Jgn la makan byk sgt. Takut byk2 makan tu byk pegi kat mommy. Naya nak diet time pantang kasi berat turun balik. Makan biar sihat cukup lah. Tapi tu la, sbb Sy overweight, so, supposedly berat naik pun sikit ja.

saya underweight masa dpt tau pregnant 45kg lepastu check bulan depan 43kg then masuk jee kandungan skrg 5 bulan 20 weeks terus 48kg dlm sebulan saya gain 5.5kg sebelum nii kene tegur stress ke turun berat badan skrg kene tegur selera makan bertambah ke disbbkan nii saya kene gi appointment 2 kali seminggu check tekanan darah and gi jumpa doctor kat klinik kerajaan lain yg diaorg bagi dari kk untuk ujian air kencing kotor and kencing manis nasib semua okay 😂💦 tapi skrg tangan kaki daa start bengkak

Sy naik mendadak, 2 minggu sampai 2kg. Walhal kalau tgk bdn sy, sama je. Baju2 lama sy still muat pakai. Tang mana dia berat pun sy xtau. Tp mb sbb pemakanan la kut, pastu krg aktvt. Sbb 2 mggu tu sy kuat mkn coklat pastu lbh byk tidur. Nasi mmg sy jarang mkn sjk dr mula pregnant. So, mampu ketawa je kt klinik. Mujur g swasta, xde la bebel2 or mrh2. Sbb scan baby sy, growth ikut graf. Doctor lbh concern HB sy yang mcm saham, turun naik xtentu arah. 🤣

Puan jg risau..berat x naik bukan masalah walaupn nurse akan pantau kita..pastikan puan ambil semua mknan yg berkhasiat utk baby dlm kndungan...seperti kes sy,awal buka buku pink berat 74.+...berat sy trun dan naik sepanjang tempoh kehamilan dan tidak pernah capai berat awal semasa buka buku...faktor gdm n tiada selera mkn jg mempengaruhi berat sy...baby lahir 2.6kg.Alhamdulillah sihat wallafiat.

3y ago

mngkin penat layan kakak dia yg skrg sedg fasa menerima bakal adik

Saya lagilah 2minggu sekali naik 2kg🤣 check kk Alhamdulillah nurse takdelah bagi kita pressure. Dia cakap preggy mommy mmg berat akan naik sbb kita makan utk dua org. Makan 6kali sehari tapi portion jgn banyak. Kalau berat naik banyak ni risau kita kena kencing manis or darah tinggi. So jgnlah makan makanan yg ke arah tu. Makan makanan sihat okay! Jgn stress2 mommy❤️

Mcm saya plk hri tu terlebih 1kg naik.. pastu 2 kli checkup Berat 60.5kg je maintain dlm mse 2 minggu.. Hrini checkup untuk 33 minggu Berat turun 500g dah kne pen merah🤣.. Terus nurse suruh g kk sbb checkup nurse kat KD.. Alhamdulilah Mula2 risau jgk takut Berat baby xnaik tdi scan baby Berat 2kg.. Lega dgr.. Semoga urusan kita smua dipermudahkan 🤲

sepanjang hamil berat sy hanya naik 2kg je..xblh buat apa dah, alhamdulilah nurse kk,KD xprnh bebel..sbbnya saya sendiri xmmpu nk buat cmna dah..xdak morning sickness,gdm,hb sentiasa ok,kaki xbngkak..Setiap kali scan bby ok..dgn perut 9bln xnmpk lgsung😁bila overdue nurse trkjut aik overdue dah..igt baru 3bln😅..sekali bersalin baby 3.75..

Saya tiap kali checkup naik berat haha. Biasalah tu kk, naik sikit terus merah aje pastu kena minum air gula 😂 Tapi boleh try banyakkan exercise yang light ataupun jalan je pagi atau petang. Pusing pusing rumah bagi berpeluh sikit. Makan portian sikit2 tapi kerap. Banyak minum air masak, kurangkan gula. Semoga sihat selalu mommies dan babies 😻

3y ago

Silap faham post memula tadi haha. Sorry. Untuk tambah berat, try makan vitamin c. Saya haritu masa awal trimester takde selera makan, berat susut juga. Makan vit c, selera naik alhamdulillah. Masuk 2nd trimester sampai sekarang berat total naik 10kg. Cuba je memana tips yang sesuai dengan awak. Inshaa allah, yang penting baby sihat ☺️

sy br bersalin dan ade pengalaman lebih kg masa pregnant sama mcm awk.. xde cara awk selain control mkn.. tp kalau bdn jenis senang naik mcm sy mmg kene hadap bebelan misi.. sy separuh jalan je check kk.. sb sy bersalin swasta.. di swasta xde check berat naik ke x sebab scan tgk baby kita membesar ikut graf tu normal so xde ape..

3y ago

Boleh tau tk klinik swasta mne yg awak pegi bersalin tu, sbb sya pun tngah cari ni

sy pun alami benda sama. berat naik mendadak every month. ada tak tips nak halang berat naik. sbb badan sy memang senang naik berat. misi pun dah bising ckp berat badan berlebihan, tapi bila Dr scan baby semua ok. pertumbuhan baby pun normal ikut umur dia. stress juga kadang² dgn berat badan masa pregnant ni.

3y ago

makan dengan kerap tapi quantity makanan dikurangkan.. byk mkn buah dan minum air.. inshallah turun