HB rendah

Ada tips utk naikkan hb yg rendah x ?

23 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda paras hb yang normal (hemoglobin) adalah penting untuk dijaga ketika hamil bagi memastikan kesihatan ibu dan bayi tidak terjejas. Kebiasaannya, ibu hamil akan dibekalkan dengan vitamin seperti Obimin atau Zincofer yang mengandungi zat besi dan juga vitamin lain seperti folik asid dan vitamin B12 dan B6. Fungsi zat besi dalam vitamin ini adalah untuk meningkatkan paras hemoglobin dalam darah. Oleh itu sila ambil vitamin yang dibekalkan ini setiap hari. Selain itu, antara makanan yang boleh diambil untuk membantu meningkatkan paras hemoglobin ialah hati, kerang, sayuran berdaun hijau, daging merah dan juga kekacang. Elakkan pengambilan kafien yang boleh menjejaskan penyerapan zat besi. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

Tq doktor..

Tadi sy checkup pun nurse ckp HB low, dia tanya iron tablet klnk KK bg mkn x sy ckp mkn.. Waktu mkn ckp sy ckp mlm.. Then dia kata sy mkn tu salah patut mkn before breakfast ambk dgn air ksong atau jus.. Esk nak try mcm tu.. Takut jgk Hb low ni, tadi nurse explain mcm2 effect kalau continue low.. Takuttt 😢😢😢

4y ago

Noted sis.. Tq atas nasihat, tula semalam time nurse ckp mcm tu sedih jugak rasa.. Sebab takut effect time bersalin. Sebab ni first baby sy tak ada experience lagi la sy takut dengar..

Saye suke makan kerang rebus dri dlu lgi.. n hb sye xpernah turun dri start mengandung lgi wlaupun sye thalassemia carrier.. doctor pn trkejut.. tpi jrg mkn sgt la mcm dua mnggu sekali or dua kali je... atau pn sye suke mkn jambu batu.. tu pn ok jugak ;)

Sy jnis yg xsuka mkn ubt naikkn HB.. Sbb myb hrmon mngandung.. Rsa nk muntah je mkn.. Jnis sy, sy mkn hati aym.. Pling suka jnis bakar... Bila checkup, nurse ckp HB sy cntik... Hehehe... Klau msk sup mmg xdpt mkn jgk.. Xtau knapa...

Sy mkn zincofer + air + perahan limau nipis/oren. Sebelum ni amalkan dgn sunquick tapi hb makin lower je. Lagi blh makan daging, sayur bayam. Hati ayam sy mmg xboleh telan & bila makan mmg xnaik pun hb even xmuntah lps mkn 😅

Amalkan janbu batu setiap hari sis. Mcm ay, stgh biji satu hari memadai. Asalkn makan hari². Alhamdulillah hb xpernah ada masalah. Makin naik adalah. Elakkan minuman berkaffein juga ya. Mnum skt xpe buat lps rasa tekak

sy consume mnyk kelapa dara ibu(MKDI) , hb mntain 12.7 , time preggy sy suka mkn mnis , tp bila consume mkdi tu dia stabil kn gula , baby pon xkena jaundice even sy drah O+

Sy makan zincofer lps tu makan buah orange sis. Mmg terus naik HB sy. Vit c pada orange bantu penyerapan zat besi, nurse bg tau. Sis try mgkn sesuai utk sis juga.

4y ago

Tq so much sis..

Minum pati delima sis. Sye ade thalesemia mmg darah kurang. Tpi mse bukam buku pink nseb hb still x rendah. Tpi doc bagi ubat tambah darah jugak.

Kta sama..makan syr bayam dgn hati ayam mmg tdk dpt masuk.lepas mkn muntah blk.mkn ubat zincofer pn asyk muntah..