jaundis

ada tips turun kan kuning baby ???dh seminggu ulang alik ke klinik cek kuning ..risau jmjgk kejap naik kejap turun kuning baby ni?

13 Balas

Jaga pemakanan kita. Jgn mkn bnda pnas dalam :) ni pun atas nasihat nurse KK. pngalaman saya, ikar bakar kosong sapu garam sikit je bg rasa, kuning bby terus drop! Alhamdulillah.. Sbelum ni kuning bby tinggi dan tinggi sbb saya buh lada hitam n agak bnyak sbb sedap kn haha pastu naik terus kuning. So hrap membantu..

Beli serbuk mutiara dkat kdai herba cina, sapu dkat bibir baby sikit. Utk ibu boleh amalkan kurma merah tu, tak kisah la nak buat sup ke nak rendam air ke or mkn saja. Dengar nurse pesan susu ibu wajib bagi, pemakanan ibu jgan yg masin2. Khasiat susu ibu bergantung pada apa yg ibu mkn

4y ago

Bab bagi mandi dgn daun kucai&air merah tu kurang pasti la sbab sekadar luaran ni takda bagi apa2 effect pun. Selalu melalui pemakanan je, cuma jgn bagi mkn yg pelik2 sudah 😅😅 serbuk mutiara pun sekadar sapu layang2 je dkat bibir, selebihnya bergantung pada susu ibu

Sy pkikn baby barut n pampers pstu bedung dia n letak kt tmpt yg terang ada cahaya matahari(bkn direct cahaya matahari). Lagi sy pstikan baby setiap 2jam minum susu nk bg dia berak selalu sbb bila byk berak, drh dia cpt tkr baru.

tk sure tapi anak makcik sy ( adik kpd mak sy ) jemur bby stiap awal pagi klau matahari dh turun tu . tpi cover2 la mata baby . tkut dia silau ke apa . tk psti , tny doktor . doktor thu sgalanya

Kerap susu kan baby every 1-2 jam. If tido bangunkan, baby jaundice mmg kerap tido. Lebih baik susu badan. Kuning baby akan cepat turun, dia buang melalui berak baby. - advice from doctor

saya banyakkn mkn epal hijau.. pstu susu kn anak ,alhmdulillah anak saya kuning tak smpai seminggu.. sbb saya bnyak mkn epal hijau , dan tak mkn mskn yg brwarna kuning mcm kunyit..

Saya susukan bagi susu formula dulu..selang seli dengan susu badan..bila jaundice dh turun,baru sy fully brestfeed baby

4y ago

Sis bg bby mnom susu fm apa?

Susukan baby 2 jam sekali. Baby jaundice suka tidur. So paksa jugak dia bangun minum susu. InsyaAllah cepat turun

Anak saya dulu kuning tinggi, mandikan dengan daun inai atau teh 88, susu sejam sekali InshaAllah cepat turun.

Sy campur susu bdan dan susu formula. Sbb bby jaundice ni kene kerap bgi susu. So sy bg susu formula untuk bantu..

4y ago

Sama la ngn saya.. Campur susu badan dan susu formula.. Susu formula saya guna s26.. Lg elok klau susu kambing karihome