Jaundis

Hii. Ade petua x mcm mne nk kurangkan kuning pd bayi. Dah dekat seminggu ulang alik kk amik darah.

37 Balas

Ibu minum susu kambing, sebolehnya yg fresh. Lepas minum susu kambing, pastikan dlm tempoh 5-15 minit dari minum tu, ibu breastfeed baby Bukan bg susu kambing dkt baby ya, ibu yg minum susu kambing. Then breastfeed baby.. Baby jaundice perlu kerap bagi bgn utk bg menyusu. Klu sy dulu, nurse dgn bidan akan suruh sy urut2 tapak kaki baby sikit, atau buka bedung baby biar baby ter bgn and bg menyusu. Tiap 2jam bg BF. Tp sebolehnya klu tiap sejam pun ok, tp klu ibu penat ke atau apa.. Tiap 2 jam bgn kan baby bg BF

2y ago

Jamu, makanan pedas2 dan yg memanaskan badan pun elak smntra. Yg susu kambing ni kami ikut tips org. Menjadi, 2 org anak kami ikut tips ni (ibu yg minum susu kambing fresh, kemudian BF baby) 🥰

cukup sekadar kerap susukan baby, biar baby kerap berak sbab tu akan bantu kuning turun.. newborn tak perlukan mkanan lain, mohon jgn sumbat yg pelik2 ye.. klau rasa susu badan tak byk boleh topup formula milk sampai kuning turun ke paras normal tp breast feeding jgn stop pulak,takut susu makin drop nanti. klau baby tido ralit tu kena kejut utk susu, jgn biar baby tdo lama. setiap 2 jam kena kejut. 1 lg pemakanan ibu yg panas2 kena stop.

kerapkan menyusu je. kalau baby kejut susah nak bangun boleh bagi anak minum guna cup ubat @ picagari. walau pun anak tido anak akan minum. boleh try cari pokok dukung anak rebus & campur dalam air mandian. ibu boleh makan anggur hitam & ibu minum susu kambing. tu je y saya amalkan. masa anak keluar ward bacaan baby 10.8. lepas 2 hari cek 5.8. selepas 4 hari 2.8

ibu kena jaga pemakanan , yg penting jangan ambil jamu dulu , tggu lepas seminggu macam tu baru start makan jamu . dan sebelum pergi klinik tu pagi dlm pukul 7 bogelkan baby pakaikan pampers je pastu bawa jalan di luar rumah , bawah branda je pn boleh . tapi jangan lama dalam 15-20 minit je macam tu . pastu masuk siap2 kan baby terus ke klinik . in shaa Allah .

Jamu jangan makan dulu..setiap 2 jam susu kan baby walaupon baby syok tido...sbb jaundice akan keluar melalui kencing dan berak...Baby jangan di jemur...anak sy warded di hospital duduk bawah lampu phototherapy tu pada hari ke 2 lahir, alhamdullilah hari ke 8, bacaan da bawah 5...yg penting bg susu setiap 2jam sekali..kejutkan baby kalo dia tido...

Susukan tiap 2 jam and make sure baby berak. Dulu anak sy kuning, susah netul nak bgnkan. Sy jentik kaki. Sy breasfeed plus susu formula time tu. Bila baby sy start berak 3 kali sehari, kuning dia turun byk. Itu oun lps sy lebihkan susu formula dr susu badan sbb nk make sure anak berak tiap hari. Susu badan ni kadang dia x berak.

anak sy kuning smpai 15 hari. mcm2 da try. tp surut sikit2 j. smpai ada sorang akk ni sruh mandikan guna mandian herba cina buah kuning. baru nampak kesan. setiap hari mandikan air herba ni..kuning turun terus. yg penting kne sabar. kerap susukan baby stiap sejam. herba tu bole cari kat kedai sensei.

Try cmpurkan susu dengan ubi sengkuang.. Blender smpai halus, cmpurkan skit je dlm susu pastu bg mnum.. In sya Allah akn baik.. Smbil susukan ank tu selawat bnyak2 mntak dgn Allah sembuhkan penyakit kuning ank tu..

Beri susu dengan kerap spy bby kerap berak & kencing..Kejutkan bby kalo lama tido ..stp 2jam kena beri susu..Bagi ibu pulak ...jgn dulu mkn makanan yg berempah/panas...sbb bby menyusu..sampai kuning turun😊😊

petua dari my mom sbb baby saya pun ada kuning. ibu minum air kacang hijau direbus. dan breastfeed baby selalu. dan kadang2 jemur 1 minit atau 2. jangan tinggal baby pulak. ibu pun kena ada sekali.