Kuning anak

Assalamualaikum...anak saya dh 12 hari ulang alik klinik sbb kuning dia tk nak turun btol2😭sapa ad tips untk cepatkan turunkan kuning baby please comment🙏#bantusharing

Kuning anak
34 Balas

Waalaikumussalam, semoga cepat sembuh ye baby nya daripada kuning. Allahumma Aamiin 🤲🏻 Saya faham perasan tu sebab anak saya pun prolonged jaundice sebelum ni. Satu2 nya cara yg mmg doktor sarankan untuk turunkan kuning adalah dengan kerap menyusukan baby. Bila baby banyak menyusu, dia akan banyak buang air kecil dan air besar. Dari situ kuning dia akan turun. Macam saya sendiri, mula2 fully breastfeed. Tapi anak saya berak 1 kali dalam masa 7 hari. Kemudian berak 1 kali lagi dalam masa 14 hari berikut. Kemudian berak 1 kali lagi lepas 7 hari seterusnya. Semua doktor kk, pediatric hospital dan klinik swasta kata normal untuk baby yg fully breastfeed untuk tak kerap berak . Tapi masalahnya anak saya kuning. Kuning dia jadi lambat sangat turun. Tangan dan kaki anak saya dua2 belah sampai biru kesan cucuk jarum. Last2 saya start campur susu formula untuk anak saya. Alhamdulillah, berak dia normal dan anak saya sembuh daripada kuning.

kalau nk diikutkan . macam macam petua ada . tapi tula. tak semua ngam dgn badan . ada yg serasi ada yg tak. just bnyykn bby mnyusu . kejut dia untuk mnyusu kerap .. saya dulu anak sulung kuning jugk. pastu blik rumh mntua dorang kasi mandi air buah keranda cina. taktaula sini panggil apa . alhamdulillah sblm gi klinik kasi mandi. balik dari klinik anak dh ok . esoknya tayah gi klinik lagi . saya dulu kuning , bila mak kasi mandi air tu jadi tak lut . sbb tu turn anak saya mak saya tak berani kasi takut tak lut jugak atau makin naik .. just try and error . tak slh kita untuk usaha ikthiar tawakal selain berdoa . 🌸🌸

macam anak sy .. ulang alik klinik .. last2 warded . dduk bwah lampu . tapi Alhamdulillah dh pulij sepenuhnya .. mmg kena kerap bg susu badan 2jam sekali , kejutkan bby utk mnyusu sbb bby kuning suka tido .. kalau nak tahu kuning turun or tak tgk warna najis dia , kuning turun kalau warna najis dia warna kuning .. kalau susu bdan buatkan dia berak sikit boleh campur dengan susu formula . spaya dia mmbuang bnyak / kerap . tapi refer doct dulu .

kalau saya tk bgi susu badan sangat, sebab bila bagi susu badan kuningnya taknak turun. saya bagi susu formula je ,anak saya minum lactogen. ulang alik kk makin hri makin turun. susu badan mmg saya tak bagi sangat. kena tahan wad haritu bagi fully susu badan x turun makin naik. mungkin susu badan saya buatkan dia kuningnya tak turun. cuba kasi susu fm dulu.. itu cara saya lah 🥰 alhamdulillah da kuning anak saya da takda.

12mo ago

salam sis. sy pn tga alami benda ni. sis golongan darah O jugak tak mcm saya? sbb bila susukan anak dgn susu bdn kuning dia makin naik naik. sekarang sy try full fm dulu sbb nk tgk mcm mana bacaan kuning dia if tak minum susu bdn. sedih la tgk baby kena cucuk sana sini.

sy fahmnya prasan awak sis.. sy pun dlu mcm tu.. hmpir sebuln kuning dia. dh mcm² cara sy buat tpi tk ade kesan.. tapi yg pling brksan sy buat adlh. sy kejutakn dia slalu tak bagi dia tdur lena.. trus sy kerap susu kan dia. sy susukan dia guna susu formular dan susu badan. alhamdulilah dia selalu berak dan kencing, cpt turun kuningnya.

Saya amalkan minum susu kambing contoh susu higoat or apa2 jenama boleh.. Mummy yg minum then kerap bfeed baby 2 jam sekali.. Kalau bby tido kena kejutkan..mummy jgn makan jamu or apa2 produk pantang dulu. Bg bby ilang kuning dulu ya..smoga bby cepat hilang kuning..

mandikan daun inai .. cuci bersih2 & rebus daun inai smpai wrne kuning keluar .. tunggu suam & mandikan bby .. insha allah .. sy 4kali ja baby kuning turun😊 insha allah .. yg penting ibu sndiri kena yakin & baca selawat syifa smbil mandikan bby tu yaa

hi sis. ank sy dulu prolonged jaundice dekat 2 bulan. dah mcm2 try petua tp x menjadi. sy just keep bf sekurgnya stgh jam sekali. selang 2jam susu lagi. sbb nk bg dy mmbuang byk. trpulang ketahanan baby puan. ad yg skjp ad yg lama.

cara sy untuk hilang kan kuning anak sy mandikan bby dengan rebusan air kundur.. atau minum 100% tp yg x sejuk mksud sy yg xkena masuk dalam peti ais.. 2 tu ja sy buat dari anak petama n kedua.. memang b'kesan la.. 🙂

tips dari mama saya. minum air rebusan kacang hijau and makan sekali kacang tu. letak gula sikit je. lepas tu susukan anak selalu. alhamdulillah anak dah kurang kuning sekarang okay. jangan makan black pepper dgn halia je puan.