sy kena scabbies (kudis buta)

ada tips n hilangkan ? sy dah jumpa doc . dia bg ubat mkn , sapu siang , sapu mlm dan sabun . semua tu dah habis guna . bdn masih gatal . sy dah try sapu manjakani , mandi air semambu campur sireh . sy pun dah pakai ubat farmasi tu . masih gatal . sy belum rasa nk serah diri sbb baby is okay je . #37weeks

sy kena scabbies (kudis buta)
22 Balas

Sy pon tgah kene jgk ni sis .. berjangkit dgn ank kak ipar ..kak ipar sy pon kene..ak ipar dgn ank dia 4 org smua kene .. mulanya sy tak tahu tu kudis buta .. sy tersentuh tngan ank kak ipar sy tu ada kudis buta ..2,3 hari lps tu sy plak kene kat kaki .. ada 6pcs kesan tompok .. klo garu tmpt lain nnti tmpt tu plak jadi kudis ..seksa nak tdur ..sy kene dah sbulan .. letak ubat tak jadi apa..kene cuci sluar dgn air pns ..rimas dah ni ..takut tumbuh dekat tmpt lain plak ..

Kalau betul ni scabbies, sis kene asingkan baju sis dari baju2 orang lain. Rebus baju & pakaian dalam sis. Sebab dia akan jadi balik walau dah sembuh. Telur hama tu ada. Boleh search dalam google "what is scabbies?". Sis cuba pegi klinik pakar kulit lah. Kesian tengok, dah melarat sangat dah tu. Mungkin jugak alahan mase mengandung. Semoga sis diberi kesembuhan dengan segera. Aaaminn3. ☺

Jaga kebersihan.. Tmpt tido... Tuala mndi.. Kalo peluh mandi jgn smpai berlenggas.... Elok tk yah pkai pape.. Sllu mndi.. Nnti ilang... Sy pon mcm tu... Klinik bg ubt tk jln lg naik thnt sy tk pkai... Sy lie lotion pn tkmo.. Mndi sirih tkmo..... Last sy tk pkai ppe.. Mndi cm biasa je... Kne sllu mndi jgn pluh dn pemknn seafood jgn mkn sllu.. Mkn jga.... Air tkpe... Ok

Cuba pkai krim ni... Sy beli at farmsi... Taim nk tido sy pkai.. Bila rsa gtl dn dekt tmpt yg de merah2... Sapu nipis.. Lps mndi dan btul nk tido sapu br ok. ..smpai skrg 25w ad naik merah sikit2 yg tompok besr2 da ilng tinggl bekas.... Klo sy ase de naik merah sbb pns cuaca sy sapu krim ni... Ase ok tk yah..mndi bila pluh....

4y ago

Bkn kudis tu.. Alahn mengndung tuh.... Mandi kerap tkpe.... Jgn pkai sabun.... Sy smpai rezona pon tk leh pkai kulit kering... Pembwakkn.

Ada bela kucing ke sis? Ada letak ubat kutu dkt kucing? Sbb sy kena serangan kutu kucing lepas letak ubat kutu dkt kucing. Dia dh xmaw kucing, dia mai gigit manusia plak. Mmg gatal2 cmni la... Smpai berparut.

4y ago

Nasihat saya better jaga kebersihan kucing... Dan kalau nak jimat bawak je pegi vet government... Ambil injection kutu...injection kutu dia skali dgn cacing so easy dan murah... Sbb saya pun bawak kucing saya semua pegi government vet je...😊 Alhamdulillah...terus kan selamatkan kucing2 yg terbiar...im proud of u sis... 😊

Sama la mcm saya masa preggy anak 1st...teruk satu badan kena gatal2 siap tinggal kan tanda lg... Kulit saya mcm kena demam campak... Doc bg nappy cream je... Sbb doc kata ia cuma alah mengandung... 😊

Sy kne trok jgk... At area payudara... Celah kelangkng.. Pastu jdi mcm timbul2 ...jd sy tk pkai ap..... Mandi j3 klo pns......nk 2bln jgk kne br elok.... Mkn jg

Sy pun kena kudis buta ni. Da lme. Pakai laa mmcm ubt, mmg lama nk baik. Skrg dah nk masuk 2 tahun pun. Tompok tompok tu masih ada.

sis sama dgn sya , xpo doc ckap kena garu manja2 , lagi dilayan , lagi gatal .. alahan jer ni .. lma2 dia akn hilang sendri ..

sy pun kena mcm ni tp x la teruk mcm sis.. n x gatal cuma tumbuh bintik2 merah banyak kat badan