prolonged jaundice

Ada tak yang ada pengalaman anak prolonged jaundice. Anak saya dah hari ke 16 bacaan harini 171. Bacaan kejap naik kejap turun. Kena tunggu hari ke 21. Dr akan amek darah untuk check fungsi hati semua. Risaunya. Baby saya premature at week 33. Menyusu,kencing,berak,berat badan naik semua ok. Tapi kuning naik turun.

15 Balas

sama anak sy pramatang lahir 33 week...skrg hr ke 16...semalam cek kuning trun 169..sy bg susu badan and bg susu formula similac yg untuk bby pramatang........Alhamdulillah dr bacaan 212 turun dah smpai 169.....inshaAllah Allah akan permudahkan tuk bby awak juga....yg penting kita sebagai ibu kne kuat.....anak sy bacaan kuning dia pada hari ke 9 sgt tinggi...smpai nak tukar darah...tp kuasa Allah....doa usaha dan tawakkal ye.....💪💪

Sama mcm anak saya dulu. Anak saya lahir normal, 38weeks 5 days. Mnyusu pun kerap, berak kencing semua ok. Blood type pun AB. Tp kuning tk turun2, setiap 2 hari check amik darah. Smpai mnggu ke 3 doc ckp prolonged jaundis, dh amik darah buat test, alhamdulillah tkde masalah dalaman pun. Doc ckp keep je bf, lama2 dia akan turun, cuma lambat je. Hbis pntang 44 hari bru jaundis anak saya hilang

Baby saya pun prolonged jaundice..12kali kena cucuk test drh utk kuning sampai umur 36 hari..ada juga amik drh utk fungsi hati n wat urine test..tp alhamdulillah semua ok n sekarang baby da dua bulan..sy tak ambil ape2 mknan mcm halia, kunyit..Dan kerap bg dia susu bdn..mlm pun kejut dia bgn minum susu.. ibu kena kuat.. insyaallah klau usaha mesti baby sihat 😊

hai sis..ank kedua sy pn prolonged jaundice dlu tp xtinggi sgt..umur nk dkt sbln br dia btul2 normal..sy just teruskn myusu dia bnyk2 bg dia kncing n berak ngn kerap..pastu bnykkn bdoa je mudah2an xde yg serius..ank yg 1st dlu pn jaundice tinggi jgk bacaan dia 398..doc hmpir2 nk tukar drah dh..kna admit wad 5 ari..now sy tgh preggy ank 3rd..tkut plak rsanye..huhu

5y ago

Risau kan. Baby saya dahla prematured. Kecik je. Bacaan kuning naik turun. Doc kata kalau hari ke 21 tak turun jugak kena buat test darah.

Macam anak saya sis. Naik turun kuningnyaa. Dah prolonged jaundice, ambik sample air kencing baby. Tapi saya tak hantar pun. 🤣 And last kuningnya turun sendiri. Masa cucuk sebulan cek kuning dah bawah 5 . 3.9 . Jangan tiru saya plak sis ehehe. Cuma iktiar la mandikan dgn air rebusan cina/ air agar² .

2y ago

sy smpai sekarang x hntar sample air kencing lagi.. anak sy dh sebulan.. sebelum ni hntar semua contaminated. pastu sy x sihat satu rumah tak ada la pergi kk. kuning anak sy turun naik jugak.. last reading tetiba naik smpai 300. Dr ckp x admit dh sebab dh 2x admit and ujian darah ap semua ok..

Anak saya dulu prolonge jaundice. Masuk hari ke 20 nurse suruh bagi susu formula kat anak dan stop BF. Alhamdulillah lepas 2 hari kuning anak turun elok.

Anak sy hmpir sebulan jaundice..siap prolonged..ambik drh n sample air kencing...semua petua...bg fm..semua x jadi..Alhamdulillah result tiada ape²..

Sy hr 2 ank kena kuning hampir 2 bln..3x ambik air kencing..mcm2 petua sy cuba tp x jd..last2 sy minum air sengkuang cina..br lh ok..sis cubalh..

Ank sy pun sama smpai sebulan..dh bg sample darah & air kencing..Doc ckp ok je semua..Lg pun sy & baby dua2 darah O+ jd risiko rendah doc ckp..

And satu lg, Kerapkan susu je sis. InsyaAllah nanti turun tu 😊 Saya tak campur susu fm pun. Fully bf je asalkan dia kerap berak .