Baby 3 bulan tidur tak teratur

Ada tak momy sama dgn saya baby 3 buln baby susah nk tido malam smpai jam 12 lebih baru lena ke pagi bangun nak susu ja Tido tak teratur Ada ka sebab siang banyak tido ka Tpi bila siang dia tanda mengantuk saya cepat2 bagi tido sebab bila dia tak tido mengamuk Tips cara nk bagi anak tido awal mcammna ye

4 Balas

saya masa bby 2 bulan pun sy berjaga dan dodoi bby dri jam 1 pagi smpai jam 6 pagi baru dia akan tertido smpai dekat nk petang. bagi bangun mmg xkan bangun. mmg teruk mental dan fizikal saya sebulan tu. masuk bulan ketiga ni dia da pandai, ada 1 hari tu dia tiba² tido malam smpai pagi, saya sanggup tunggu dia pastikan dia tido sepanjang malam tu so pagi sya akan banyak kan masa playtime. lepas pagi tu dia bangun dlm jam 9 la mcmtu, tp masa mlm tu dia bangun juga nk susu tp sy tidokan balik. sya bagi dia playtime , lepastu dlm 45 minit cmtu sy akan agak dia akan tnjuk tanda penat, sya akan cepat² tido kan tapi xbole over sleep, dlm 30-2jam limit dia tido. kdg dia tido 30 minit, so playtime dia akan ada 45 minit sblm dia penat lg. sy akan tido kan lagi. ni dipanggil nap time. nt bila dia bangun dia akan happy balik. dia skrg 3 bulan 20 hari. start masuk 3 bulan tu dia da start tido malam, nap&playtime tu sy bagi ikut demand dia je, start 9 pagi dia bangun smpailah 9 malam. start 9 mlm sy akan bagi dia sleep btul² da, dia akan sleep smpai pagi dan bangun 2/3 kali ja untuk susu. sy tido kan semula. semoga sleep pattern ni berkekalan lah..

Saya baby 3 bulan dh tido ikut routine yg sy slalu buat utk dia. Lepas mandi malm pkul 6.30pm sy akan susukan dan die akan tido 7.30pm and bangun semula 9-10pm utk susu & tidur balik. Kadang2 pkul 11 last susu and baby akan bgun balik pkul 3-4am utk susu and bgun pagi 8-9am so sy mandi kan dia waktu tu. Nap pertama pkul 10.30am lepas susu. Lepas tu baby akan nap lagi between 2-4pm and bgun 6pm utk mandi and repeat routine mlm. Baby sy ikut routine ni and senang sgt nk tidurkan tanpa dodoi pun kadang2. Cubalah create routine, baby suka repetitive routine 👍🏻👍🏻

4mo ago

Tak sure la sbb sy df baby. Tpi kadang2 kalau sy pump baby minum 2oz-2.5oz per session dh kenyang

Puan dah boleh start planning tido anak..maybe untuk tido malam, boleh buat macam ni: ~ 6.30pm-8pm : tido 8.15pm-10pm : berjaga 10pm-10.30: susu + tidokan baby Baby memang kita kena "paksa" tido untuk malam.. supaya dia tahu beza siang & malam..in shaa allah, baby akan follow waktu tido dia bila dah terbiasa..

4mo ago

Ok thanks sis👍

normal, baru 3 bulan. nk ajar tidur teratur makan masa.

4mo ago

tapi lebih bagus ajar dari awal. ni kira jadual bby sy..sbb sy bkerja kena jaga waktu tidur supaya sy pun boleh rehat. 7pm-9pm playtime 9pm-12am tidur 12am-1am susu/tidurkan semula 1am-4am tidur 4am-4.30am susu/tidurkan semula 4.30am-7am tidur. sy masih jaga gap minum susu ank masa ni. sampai ank mula solid food, ank mula kurang bjaga malam menyusu. now 1y6m ank dh ada pattern tidur sendiri.