Sakit punggung preggy 5 months

Ada tak mommy preggy yg selalu sakit kat bhg punggung esp bila nk bangun dr baring, mengiring atau nk berdiri. Skrg rasa makin sakit kt punggung bila nk berdiri.

9 Balas

saya pun macam tu juga, dari awal pregnant sampailah nak beranak tu sakit sebelah punggung je. xboleh bincang sakitnya. lahir je baby baru hilang rasa sakit. pregnant yg kedua pun sama juga rasanya. sekarang lagi teruk sakit, sampai ke tapak kaki kadang2. ngilu mencucuk2, nak mengiring kiri kanan susah, nak bangun azab😅. sakitnya hanya Allah je tau. mommy kena letak bantal peluk bila tidur, ada kurang sikit rasa sakit. letak bantal juga kat bawah kaki. tinggikan kaki. minta urut husband n letak minyak panas juga

Normal. perubahan posture sbb kandungan membesar tu. Saya sedang menghadapinya sejak minggu lepas. Sekarang week 19. Bila saya banyak berjalan & dah kena berjalan kengkang sikit, baru kurang sakitnya😅. Takpelah. dah tak ayu berjalan kengkang pun, asalkan tak sakit. 😆 Petang td riadah berjalan kurang 1km dlm tempoh 15 minit. Jaga posture ya. Patutlah ibu hamil suka pakai baju maxi ropol2. Rupanya supaya tak nampak jalan kengkang. 🤭😅

Saya alami waktu week ke 10-14 macamtu. normal kata nurse. ada tu seharian nak duduk pun suami kena tolong papah. ngilu rasa sampai ke kaki, cuma sebelah bahagian je terasa. alhamdulillah week ke 15 dah hilang sakitnya. ni menunggu kalau nanti dia mai lagi nanti, stay strong mum. InshaAllah baik² sje nanti :)

sama.. Saya pun rasa macam tu.. doc cakap sebab perubahan badan.. tulang pelvis membuka perlahan2 sebab tu Kita rasa sakit.. Saya urut sendiri perlahan2 untuk kurangkan sakit tu.. boleh la kurangkan kejap.. semoga Kita semua bertabah menghadapi..

sye tiap pagi perut sampai ke belakang sakit, perut rse tegang. bila penat rusuk kiri rse sakit. urut² sikit, exercise sikit, goyang² sikit lepastu ok. start drpd 19 weeks sampai skrg dh 23 weeks.

Saya rasa sakit skrg 12weeks. Masa baring, mengiring, berjalan mmg sakit 😭 Nak bangun dari baring sakit, nak angkat kaki sebelah masa sedang baring pun sakit. Sakit di punggung sebelah kanan :')

samaa sis , sy pun tga mengalami benda yg sama. Normal ja rasanyaa . Tapi kadang kadang memg tak tahan jugak, nangis jugak time baring tu nak gerak kiri kanan . 😢

2y ago

betul2 sama sis

Saya rasa benda yang sama, sakit sebelah je. Ada tak cara nak atasi sakit tu? Kurangkan sakit ke, kadang nak jalan pon sakit

2y ago

sy pun sakit sblh jee..sampai ke kaki skrg ni sakitnya

Normal