?

Ada tak mommies yang preggy w anemia? Any complication tak or effect kt baby? Im still new to pregnancy, dont know much? Thank you in advance!

6 Balas

Saya mrngandung anak pertama doc diagnosed pregnancy with anemia. Bacaan hb drop sampai 7.2 sampaikan saya kena ambil darah utk mengesan sama ada saya ada talasemia atau tak. Anemia sgt berbahaya utk bayi dan ibu. Kalau hb rendah sgt boleh menyebabkan kematian ibu dan bayi. Ada kena tulis dekat buku pink/putih. Sebenarnya banyak lg komplikasi boleh terjadi jika ibu mengandung ada anemia. Tp tu paling utama. Kalau sis ada anemia rajin2 makan makanan yg kaya dgn zat besi. Makan ubat yg doc bagi. Sebab anemia juga anak saya kecil masa lahir. Saya pregnant anak kedua risk yg nurse tulis dlm buku pink pregnancy with anemia dan berat baby kurang 2.5 kg

4y ago

Allahu sedih sy bace😭 InsyaAllah akan cuba usaha utk tambah zat besi, thank you for sharing :')

Sy ada anemia.. hb pling tggi 9.8, pling rendag 8.3.. da byk kali cucuk ubat tp x naik gak.ubt tambah drh x penah skip, mknn yg bntu tmbh drh pon da amk.. tp still x naik.hampir nk kena admit wad utk tmbh drh tp doc bg msa utk consume dlu ubt tmbh darah tu.. nurse ada bgtau gak risiko anemia utk ibu & baby tp sy tawakal jela sbb da abis ikhtiar..

4y ago

Rebus sayur bayam sis. Saya dlu rendah. Tp dah naik 11.3. Saya amal tiap hari bayam dengan kurma 3 biji

Cuba makan supplement yg diberi kk contoh mcm sy diberi Zincofer, makan diwaktu pgi before subuh. Gap around 2 jam before breakfast. Tak rasa lama sbb leka bersiap pagi tu after subuh. Sy amalkan. A week after tht HB naik. Alhamdulilah

4y ago

Alhamdulillah. InsyaAllah boleh cuba ni, terima kasih banyak utk info nye :)

Saya dari zaman sekilah memang dah ada anemia.. so masa pregnant hb 9.2 je tak naik2, ramai je pesan makan bayam merah, kerang and bnda2 yang boleh tambah darah

anemia memang bahaya sangat . effect die tak kire mommy or baby .

Minum jus delima...tapi yg takde gula tambahan...

4y ago

Terima kasih utk suggestion!☺️😊