?

Ada tak mommies yang preggy w anemia? Any complication tak or effect kt baby? Im still new to pregnancy, dont know much? Thank you in advance!

6 Balas

Saya mrngandung anak pertama doc diagnosed pregnancy with anemia. Bacaan hb drop sampai 7.2 sampaikan saya kena ambil darah utk mengesan sama ada saya ada talasemia atau tak. Anemia sgt berbahaya utk bayi dan ibu. Kalau hb rendah sgt boleh menyebabkan kematian ibu dan bayi. Ada kena tulis dekat buku pink/putih. Sebenarnya banyak lg komplikasi boleh terjadi jika ibu mengandung ada anemia. Tp tu paling utama. Kalau sis ada anemia rajin2 makan makanan yg kaya dgn zat besi. Makan ubat yg doc bagi. Sebab anemia juga anak saya kecil masa lahir. Saya pregnant anak kedua risk yg nurse tulis dlm buku pink pregnancy with anemia dan berat baby kurang 2.5 kg

4y ago

Allahu sedih sy bace? InsyaAllah akan cuba usaha utk tambah zat besi, thank you for sharing :')