hi saya luahkan perasaan saya kat sini dan nk minta nasihat & solution.

ada tak mommies kat sini pernah bergaduh dengan suami sampai kata2 suami buat kita terasa sangat2 dan sampai menangis? sangat sedih dan rasa macam tak nak bertegur langsung dgn dia dan taknak maafkan dia. apa ya mommies buat kalau rasa sedih? nak elakkan fikiran sedih tu sbb takut baby pun effect. saya betul2 taknak fikir pasal ni dan cuba untuk elak dan merajuk dgn suami. saya mlas nk berbaik dgn dia sbb memang sangatlahhh marah dah sedih dgn dia so saya mmg takkan bercakap dgn dia. apa mommies buat kalau berada dalam situasi mcm saya ni? saya baru 12 weeks.

21 Balas

buat masa sekarang puan mmg rasa sdih Dan rasa mcm tidak peduli untuk memaafkan. ambil masa puan untuk tenangkan diri dhulu. fikir kenapa puan taknak bertegur langsung Dan atas sebab apa husband puan buat begitu. bagi dia terangkan kenapa dia bersikap begitu. Dan fahamkn dia yg situasi itu boleh menyebebkan puan sedih Dan tersakiti. jawapan dia ada pada suami puan.jika dia nak berdamai dia akan mengaku Salah dan tidak akan Cuba curah minyak pada API yg sedang mnyala.puan juga kena bersiap sedia untuk bertolak ansur Dan maafkan dia jika dia Cuba untuk berdamai dgn puan dgn cara meminta maaf. puan kena terangkan yang puan mempunyai anak Dalam kandungan dan memerlukan sokongan Dan perhatian lebih(fahamkan dia kita bukan mengada memang hormon wanita itu sendiri turun naik , apa yg saya belajar tentang psikologi lelaki. lelaki lebih yakin Dan dengar jika kita sediakan fakta yg nyata. contoh fakta science yg wanita mengandung perlukan perhatian lebih Dan lebih emosi Dan mudah sedih). akhir kata , kita semua manusia kita punya banyak Salah dan silap terkadang emosi tanpa sedar . jika ia kesalahan kecil lebih baik memaafkan sesama kita. jika ia kesalahan besar dan hati telah terlalu sakit untuk tidak memaafkan jadi adalah lebih baik dapatkan nasihat Dari pakar counseling.

1mo ago

sangat membantu! terima kasih atas nasihat sis. saya akan cuba sebaik yg mungkin lepasni untuk kawal emosi dan cuba bertenang

Awk kena inform husband ape yg awk rasa tak puas hati. Sy masa awal2 preggy pun, emosi tak stabil. Kerap gaduh. Pstu rumah jadi tak terurus sbb badan lemah, morning sickness lagi, keje asyik nak baring. Tp husband masa tu tak faham, dia ingat kita saje buat lembik, jadi pemalas. Lepas dah gaduh, sy bgtau dia semuanya. Baru dia faham. Sekarang dia cubq jaga hati sy sebaiknya. Kalau kitorg gaduh, sy ignore dia. Tak lama pastu dia sendiri dtg minta maaf sbb tinggi suara sbb dia risau ggu emosi sy dan baby. Awk kena inform dia keadaan emosi tak stabil awk. Laki ni semua benda kena inform, kita tak boleh expect laki akan tau ape yg kita rasa. Sbb diorg tak lalui. Ape2 tak puas hati, bgtau je dia. Nnt effect awk dan baby.

1mo ago

okay saya pun rasa suami ni dia takde experience dan tak faham emosi saya. so saya pun dah maafkan dia jugak lah. takpela sama sama belajar kan. tk semua org perfrct

sma laa sis . sy smlm terasa gila dgn suami sbb sy minta dia jaga anak skjp sbb sy nk kemas brg2 bby utk bawa ke taska , kang suruh dia . dia bukan tahu nk bawak apa . lepastu dia tinggi kan suara , seolah2 sy mls jaga anak . pdhal sy berkerja (taska) jaga anak dia , jaga anak org lain lagi . bila blk kerja sy minta dia jaga dia mula laa nk ckp penat kerja . dhtu sy tak penat ? sy shrian jaga anak .bila mlm anak bgun sy yg bgun . bukan dia . mmg terasa smlm . sy terus tak tgur dia hrini . salah sy ke kalau mintak jaga skjp . dia tahu nk rilek je . kdg smpai pikir cerai jaga anak sndri lg bagus dri harap suami yg mcmni perangai .

1mo ago

sabar ya sis. ni semua cabaran kita masa mengandung kan. saya hanya mampu berdoa je kat Allah supaya diberi kekuatan. saya harap sis pun kuat dan kita jalani je la hidup ni. suami buat salah, kita pun ada salah kita juga. bukan setiap masa semua manusia ni perfect. sabar ya sis

saya tegur je dia.. mcm skrg stay dgn mil, so anak buah dia sllu dtg weekend.. baju2 busuk pampers buang merata, skli dua saya hadap lama2 melebih.. saya marah sambil nangis.. mula2 dia ckp dgn budak pun berkira ke.. saya ckp je terus trg saya x suka.. lpastu dapur kongsi dgn mil ( kotor ) saya bersihkan ktor balik.. so saya x masak dh, lama2 suami perasan.. nt dia akan ajak bincang.. ssh nk cerita tp kunci nya lelaki ni kena selalu ingatkan dorg apa kita suka/ x suka.. tegur je dia selalu bagitau awak ada terasa dgn perlakuan atau perkataan dia nak2 lagi emosi tgh preggy.. moga baik2 utk awak

1mo ago

okay itu lah suami ni mmg kena pesan or tegur sometimes dorang pun tak tahu apa kena buat kan. okay siss thanks

sya stiap hri kdg2 sya pn penat..sya dh mngdung 8bulan lps tue sya kena cezer dn ikat rahim cm2 sya fkir ank bwah nie kcik2 lg umur 3 thun dn 1thun 7bulan...penat gila..kdg2 suami cm xfhm blk krja lmbt2,lps tue klau dia sakit demam skit ja trbring smpai esk bg xlh nk buat pa sya ckp la bgun mkn ubt mndi bg kuar pnas pn xbuat..smpai sya mrh bru,buat sya skit dia blh p krja lg...sya sakit sya la jga ank ubat sya ambk sndri mkn...bdan skit sndri buh myk gosok...tp bila dia sakit cm truk sgt dh...kdg2 tkanan lg stu bila krja suka blk lmbt2

Sis kena bagitau suami apa sis rasa Kalau rasa takleh cakap depan2 sis mesej suami bagitau Kena slowtalk Selagi sis rasa marah taknak maafkan tak cakap selagi tu sis akan rasa tak senang duduk fikiran celaru Tu suami sis Sis akan nampak hari Hadap hari2 Jumpa hari2 Macamana tak cakap? Sebab tu lelaki selalu kata perempuan no complicated, sebabnya pendam, taknak bagitau taknak cakap… Semua hal boleh settle kalau kita bercakap berbincang Komunikasi sangat2 penting dalam hubungan ya sis… Kesannya pda diri sis jugak nanti

1mo ago

Syukur.. Dah berbaik.. 👍💕

1st step is sis kena tenangkan diri sis dlu. amek la masa shari dua. after that face to face dgn suami luah apa yg sis rasa. if rasa xblh nk face to face, whatsapp husband bgtahu apa yg sis rasa, knp itu knp ini. sampai bila nk merajuk dgn husband sis ? adat resam rumah tangga ada gaduh ada baik. lgpun sis tgh pregnant, sgt2 memerlukan husband. nnt dh pantang, lagi laaa perlukan husband 24jam. kang xckup rehat apa semua blh jd meroyan. komunikasi sgt penting dlm perkahwinan. pendam lama2 nnt jd dendam, xelok untk rumah tangga.

1mo ago

okayy saya akan guna kan nasihat ni. hehe thankss awk

saya pulak before this kalau ada bergaduh akan cakap jgk dgn suami even sampai nangis2 sedu2 pon akan cakap terus terang yg saya xsuka ape dia buat ape dia cakap terangkan knp x suka, terangkan kenapa saya kecewa sedih terkilan dengan perangai dia ego dia ha centu. suami pulak dia senyap je dengar je haha adoi geram aku tpi dia faham lh dan dia cuba ubah akan datang centu lh kebiasaan nya. saya mmg biasakan ckp terus terang dgn suami. klu tgh marah sgt geram sgt saya diam dulu dan tenang bru say confront

1mo ago

saya rasa kena tukar teknik marah jugak untuk elak nangis sedu2 tu. risau kandungan saya. mungkin lps ni if gaduh lagi saya akan diam dan tenangkan diri je dulu pastu biar je beberapa hari baru hadap dia hhaha

saya haritu lari balik kg seminggu . bedosa sebenarnye tp tgh merajuk kan . masa tu mulut nie mmg mintak berpisah je . lps tu mak saya call mak suami . diorg borak2 then mak mertua slowtalk dgn suami ckp perempuan mengadung mcm2 ragam jgn marah2 . punca dia 1 je .dia ckp saya malas . saya tk basuh kain sbb tak larat penat . bau sabun mual . sejak kes tu . bab2 mengemas suami yg buat . skrg pun da nak masok 25weeks . tp awak jgn lari mcm saya ye . berbaik baik laa cpt

1mo ago

alhamdulillah suami sis dah berubah. hehe okay dah baik dah dgn suami saya hihihi

curi masa untuk dating dengan suami macam mula² bercinta dulu. hung out sama² spend time. pillow talk before tido. sangat-sangat membantu sebenarnya. kita sama² penat. jangan stresskan diri sendiri. suami tengok kita stress dia pun akan terpalit stress kita juga. kadang bukan minta dia mengalah. kita pun ada Salah Dan kurang kita juga as a wife. sebab tu kena ada time untuk luahkan isi hati masing². kita yang pilih untuk pernikahan tu. so sama² perbaiki.

1mo ago

okay saya akan curi masa untuk dating hehe. dah baik dah alhamdulillah. betul sis