Bergaduh dengan suami

Hai semua…saya ingin luahkan perasaan saya. Sejak mengandung suami mmg kerap cari pasal & bergaduh dgn saya. Saya ni pulak ada panic/anxiety attack since sebelum preg. Bila something triggered saya cth: bila suami gaduh dgn saya, Memang saya akan kena panic attack tu. Saya taktahu knp suami sprt tak ingin menjaga perasaan saya waktu preg ni. Dia kalau gaduh dgn saya, dia seperti berubah menjadi org lain (keluar perkataan kasar,merendahkan saya,memerli saya,melibatkan keluarga saya) seperti saya ni bukan isteri dia. Saya hampir tak mengenali suami saya sendiri. Saya baru berkahwin, belum smpai setahun lg. Sy kesian dkt baby sbb takut terkesan perkembangan dia kalau saya nangis selalu. Ada tak di sini, sudah berkahwin lama? Boleh bgi pandagan & nasihat tentang ni? Sy rasa sgt sgt sedih skrg dan penat sbb main emosi saya…sy smpai rasa menyesal dgn perkahwinan ni sehinnga sy lupa memori bahagia brsama suami krn semuanya hanyalah kekecewaan & kesedihan. #pleasehelp #ingintahu #sharepengalaman

20 Balas

Klau bergaduh rasanya normal sbb tahun² pertama prkhwinan bnyk sgt d uji..emosi org mngndung,,kna lgi sy dlu tnggl d rmh ibubpa..suami plak asyik p mmncing je time cuti..mlm pun p mncing.. tapi sungguh pun bgtu suami xprnah la memaki,,memerli,,apatah lagi tnggi suara..jenis dia brgduh dia diam...senyap xbrckp.. Bila anak dah setahun lebih,,kami pindah rmh..tnggl sendiri wlaupn rmh sewa.. skrg anak dh 2.. usia anak prtma 5 thun..anak ke 2 7bulan.. berbeza dgn kndungan prtama,,suami sgt2 prihatin.. yg prtama prihatin jga,,tapi ni lagi prihatin.. bergaduh sangat² jarang.. mngndung anak ke2 sy xpernah mkn hati..baby dlm perut pn sy tgh tdo suami p kacau².. brpantang suami yg jaga..hal² rmh suami yg urus..smpai ambil cuti utk jaga isteri n anak².. myb dh saling kenal sisi sebenar,,saling menerima kekurangan n kelebihan.. saling melengkapi,, sy pun dh kenal suami suka apa,,,xsuka apa.. suami pun sama.. skrg bila cuti lepak bawa anak bini...keluar mlm lepakk layan roti canai😆😆cuma bila dh ada baby kecik ney rehat² dlu lepak tgh mlm😆😆 Apapun kesimpulannya,,banyakkan berdoa sis,, solat jgn tinggal.. in sha Allah semua ok..

8mo ago

Doa senjata kita sis . doa baik².. in sha Allah dpt yg baik².. xda yg terus bahagia . semua pun akan diuji.. semoga Allah memberi rahmatnya utk kita.. Aamiin

saya xdalah lama mana berkawin lagi, baru nak masuk 2 tahun, pun sedang mengandung, saya selalu ingt pesan ustazah asma harun, kita ni sebagai isteri tak boleh terlalu mengharap pada suami, kita perlu menghrap pada Allah sepnuhnya. kita minta Allah yg jagakan semuanya, kerna bergantung pada manusia akn mendtgkan kekecewaan. namun, saya paham sgt, time pregnant ni, kita sgt2 sensitif, kalau saya, saya akan skjp je negatif, lepastu, saya akan positifkan diri balik, ingat balik mcm mana susah payah nk berkawin dlu, dugaannya. allah uji istri dgn suami. itulah ujian kita sebgai seorang isteri. kita sebagai istri, jalankan je tanggungjawab mcm biasa, dan doa, doa tu senjata utama kita, kerana doa istri ni tiada hijab buat suami, jdi sentiasalah doakan suami kita yg baik². sbb biasa suami ni ade masalah, tapi susah betul nk luah pada istri, tapi dlm masa yg sama mengharap kita faham depa. complicated kan? saya doakan awak terus bersabar, kerana banyak pahala kita yg sedang membawa anak juga ni.

Assalamu’alaikum sis, sy & suami dh berkahwin hampir 16thn. Belum dikurniakan cahayamata setkt ini. Last gugur pd 14/8 ketika hampir 9 minggu (ini merupakan keguguran kali ke 4). Karakter serta perangai kami x sama wpun kami sama2 anak sulung. Sy jenis chit chat & husband jenis pendiam tp sarcastic🤣. Setiap kali dia bercakap - kekdg terkesan pd sy ms di awal perkahwinan sbb kenal sekejap, trs tunang & kahwin. Lama2 sy jd pandai kawal situasi & ade give n take dlm perkahwinan. Alhamdulillah sepjg melayari perkahwinan, tatkala ade badai melanda kami hadapi bersama. Pd pendapat sy plg penting suami merupakan imam buat kita. Suami sts mengimami solat kami berdua. Di pejabat, kami akan sedaya upaya turun ke masjid di pejabat masing2 utk solat berjemaah (Zohor & Asar). Kami sts menjaga solat especially mendirikan solat fardhu di awal waktu. Jaga solat & In Shaa Allah, Allah akan jaga kita. Allahumma Ameen❤️

if seblom pregnant suami sis ok layan sis.. mungkin juga ni di sebabkn oleh bawaan budak.. mcm saya.. ank pertama dlu pun suami marah².. lepas bersalin suami jd ok.. ank kedua pulak terlebih rajin.. smpai smua benda dia nk buat.. yg skrg ni pulak jd malas.. balik keje je nk tdo.. asal balik jer nk tdo.. jd kloe ikut pengalaman saya.. mungkin itu salah satu pembawaan bayi.. kne bnyk bersabar.. sya pun ada anxiety attack.. seblom kahwin lg n smpai skrg pun msh.. sya fhm prasaan tu mcm mna.. salah satu cara sya utk meluah.. sya create dlm diari dan buat sesuatu hobi yg sis rsa itu yg buat sis tenang.. jgn pendam tau.. luahkn kt org yg sis rasa sis percaya.. kloe sis rasa sis x percaya kt org tu.. buat mcm sya.. tulis kt diari.. luah la sepuas² nya smpai menangis skali pun.. then you will feel better.. just trust the process..

8mo ago

bergantung pada individu tu sis.. pembawaan bayi ni ada bnyk.. cuba kawal emosi dan jgn terlalu memikirkn sesuatu yg blh buat kita stress dan menganggu tumbesaran baby.. seeloknya bawa la berbincang.. mungkin dia terlalu penat bekerja atau ada sesuatu yg dia pendam sama ada melalui kata² kita atau tingkah laku kita..

Assalamualaikum sis. Saya dulu masa pregnant anak 1st pun mcmtu kerap sgt gaduh. Normal awal 5 tahun perkahwinan huru hara. Lagi2 bunting pelamin. Ekonomi tk stabil lagi. Selalu gaduh & hampir runtuh rumah tangga. Lpstu saya dekatkan diri dgn Allah. Banyak solat, ngaji kalau boleh niat khatam alQuran. Jadi kita tak terlalu fikir tentang emosi, hati & hal dunia. Hati pun jadi lebih tenang & sabar. InshaAllah hati suami juga akan lembut juga sayang pada kita. Anak dlm rahim pun tak stress. Cari Allah, inshaAllah Allah akan bantu kita ❤️ semoga istiqomah

8mo ago

harap2 cmtu sy butik pelamin bru sebln kahwin

Saya mungkin takde kat tempat sis. Tapi saya rasa better sis cuba bawa berbincang dgn dia. Mungkin ada yang dia simpan. Mungkin sis ada tercakap apa apa buat dia terasa sampai kasar ke mcmana. Atau mungkin dia ada masalah tapi dia tnk bgthu. Cuba ya sis berbincang. Kesian baby tu. Sis cuba juga berdoa banyak2 agar Tuhan lembutkan hati dia. Dalam masa berbincang pun sis cuba kawal juga emosi ya. Kalau api dgn api, risau lagi membara. Better kita jadi air utk surutkan api.

8mo ago

Betul apa yg awk ckp. Cumanya, dia tidak boleh bwk bincang sis…kalau bincang mesti nak gaduh..Sbb tu saya jadi air. Tp itulah, kalau jadi air, air yg byk tersakiti…

Saya pun bru je berkahwin setahun, tp apa yang saya boleh nasihatkan kena banyak heart to heart conversation dgn suami. Hari2 saya akan minta suami cerita kerja dia mcm mana dan hari2 juga saya akan cerita psl pregnancy saya. Let him know kita ni sakit ke stress ke penat ke. Ajar suami untuk sayang baby dlm perut juga. Mula2 pregnant suami pun stress sikit sebab masalah kewangan, dgn saya alahan teruk. Tp sama2 kena faham keadaan masing2. InsyaAllah semoga dipermudahkan

8mo ago

Betul..saya pun ada alami alahan teruk. Amin, terima kasih atas perkongsian sis 🙏

fasa ni gaduh2 tu normal sis..nk2 lagi hormon mommy preggy tak stabil,tp sis blh slowtalk gn suami..tegur dgn ayat MKN dlm tp lembut,org cmni kena halus2 ckp😂 sy preggy Klau terasa gn husband sy diam sabar, lagi,tp bile dh mkin mlmpau sy slowtalk la baik2,dia fhm & tak buat dah.Bnykkn zikir ya sis,semoga Allah mudahkan semua.jgn stress2 nti baby sedih bila mommy dia sedih .kuat okey💪 bnyk LG ujian & cabaran yg kita sbgai mommy nk hadap nti,be strong!

sebelum ni ok x mcm ni x perangai dia? kalau x, sy takut awk kena ain. maybe awk ada slalu expose kebahgiaan kat socmed dan ada mata yg hasad tgk dan benda tu blh dtgkan ain dlm rumahtgga. tips sy byk2 baca doa pelindung ain, dan ni ayat pling mujarab bykkan baca surah al kautsar dlm solat, lepas solat. lpas tu klau ada post apa2 gmbr jgn lupa type masyaAllah utk halang dri mata ain

Saya rasa mngandung ptama ni mmg akan diduga mcmni, saya pun 1st pregnancy adoi mcm2 la dugaan, kita ni isteri mmg diuji dgn suami, kena byk2 la bsabar.. saya fikir mungkin saya yg bharap dia layan saya mcm tuan puteri masa pregnant ni, tapi sama je..kita jalankan jela tanggungjwab kita slagi dia settle tnggungjwab dia.. jgn lupa luahkan juga ya

8mo ago

Betul sis terima kasih atas nasihat 🙏