asap rokok

ada tak dekat sini time pregnant selalu bau asap rokok 😭 dah penat saya tegur suami & ayah saya kalau nak merokok jangan dalam rumah tapi diorang takpernah nak dengar , saya rasa macam nak nangis jerit sepuas puas nya . dah lah saya tengah mengandung langsung takde common sense . saya risau baby dalam kandungan ni jadi apa apa disebabkan asap rokok bodoh tu

17 Balas

saya mmg sensitive dgn asap rokok..fmly mmg da tau n stiap kali merokok, abg2 akn g jauh..alhamdulillah, da dpt suami y xisap rokok..cume mslh dgn fil..mmg payah nak cerite, sebab org tua..wlaupun suami da bnyak kali terang kan, xjln.....ckp baik2 pun xjln..mil plak jenis backup laki dia..🤣🤣fil jenis mrokok dlm bilik xbukak tingkap,pastu bijak pandai da siap merokok g bukak pntu bg bau keluar 1 rumah..dia boleh kate org lain isap rokok elok je anak bersusun..bile sy preggy lagi la sy xtahan,smpai rse sesak nafas..but still same respon fil masih xpeduli..last choice, setiap kali sy bau asap rokok, saya akan sembur pewangi bnyak2 depan bilik dia..klu mlm2 dia da siap mrokok n ada dlm bilik,mmg saje arah kan penyembur tu kat lubang bawah pintu supaya masuk dlm bilik dia🤣🤣.br dia ada akal isap rokok kat lua n jauh2 dr rumah...bukan niat nak biadap, tapi itu je cara y sy boleh pk stakat ni🫢🫢

1w ago

pewangi2 tu pun banyak bahan tak elok jugak, especially untuk orang pregnant. tak beza sangat pun dengan asap rokok.

saya dulu suami merokok bapa n adik beradik lelaki semua merokok . tp cm biasa katanya anak Ada je. smpai la 1 masa sy keguguran trimester ke2 disebabkan cervical insufficiency,utk 1 pregnant Dr buat ujian darah utk cari tahu punca miscarriage.Keputusan dari lab Dr bgtau sy ni dah jadi 2nd smoker sbb dikelilingi asap rokok.. sejak tuh suami terus berenti merokok... alhamdulillah utk tahun ke2 perkahwinan sekarang tgh pregnant utk Kali ke2 Dan dah nk masuk 2nd trimester dah. Family pon bila sy Ada mereka x merokok dah berdekatan sy. Setiap badan tuh tak Sama.. Kena educate mereka ttg 2nd smoker ni kesan lebih bahaya dari yg mmg merokok.. Sy doakan family sis lebih berwaspada lagi Lepas ni 🤲🏻

sy kalau bau asap rokok auto tk leh nafas. anti betul ya bau dia, menyegat betul. nsib baik husb dgn ayh sendiri bukan perokok. tpi yg stressnya bila kdg2 makan kt kedai tup2 ade org dok table sebelah dok smoking. dh nmpk kita terboyot2 kau prgi hisap rokok. otak letak kt lutut mcm tu lah. apela lgi sy auto bgun angkut pinggan, p peduli la nk terasa ke apa. lntk la open area ke apa, mata tu buta ke. dok jauh sikit tk leh eh, ni kita lak yg kene pindah. dia sedap dok seduttt 3 4 batang. pengotor.

1w ago

pregnant tak pregnant. kalau kat tempat memang tak boleh merokok tu ada orang merokok, saya buat2 batuk je. buat je over2 biar dia terasa 😂 pastu amik gambar hantar kat hotline larangan merokok

sama masalah saya sis..cuma nya husband saya kalau merokok waktu kerja ja...yg jd masalah sekarang,,majoriti dekat dlm ruman mertua saya merokok dalam rumah..dah tegur banyak kali pun buat tak endah..mak mertua saya pun kalau saya masak & dia duduk d dapur pun akan merokok juagak..tak tahu dah nak tegur macam mana lagi..kita no dahlah risau kan kandungan..diorg pulak buat tak tahu padahal dah bagitahu awal kita nya mengandung 🥲🥲

suami sy perokok tegar,,start taw double line je sy da warning xnk merokok dlm rmh..tpi ada hari dy curi2 merokok dlm rmh trutmanya toilet .hdung sy sensitif bau...sy mesti suruh suami sy cuci toilet xpn mop rmh smpai hilang bau rokok...lama2 jera klw tk bwt sy mengamuk je selagi hidung terbau bekas asap dlm rmh

Susah sis nk ubah mindset org mcm ni. Dia igt dia isap asap tu tak kena org lain, tak boleh buat org sakit. Esok lusa anak isteri sakit baru rasa nak menyesal. Sis bertegas sikit. Kalau baru lepas isap rokok vape pergi mandi tukar baju lain baru datang dekat isteri anak. Kalau tak, duk jauh2.

1w ago

tulah bila dah cakap asap rokok ni bahaya suami boleh cakap takdenya nak je aku sepak

susah jenis dah lekat tabiat merokok..suami saya pun tak berenti bia pun awal² kawin dulu janji nk berenti,puas dah tegur anak pun dah 2..sekarang nak merokok,dia gi kat lua rumah,kalau tak jangan pegang baby..baby sakit ibu yg salah,org tak tengok ayah dia

saya pernh sis , pi lepk rumh mmber bpak dia merokok ,member lagi satu ada tegur kata yg i preg jangan merokok then bapak dia boleh ckap “ abah anak dah 7 okayy je “ nk je cakap bersyukur lah oky and siht 2 belaka kalau tak susah ler abah

faham sangat perasaan awak sebab ayah sendiri merokok dalam rumah, dah tegur cakap elok-elok tp kita yg kena marah balik & ayah mogok taknak cakap sampai lah skrg, srs rasa tersangat stress sebab ayah still merokok dalam rumah

1w ago

ye sis kita tau la kita ni penumpang rumah dia tapi ada la tolak ansur sikit 😌

enthla sy pon ad msaalah yg sme hidup 28 tahun ni hri2 dok bau asap rokok jela..letih nk lari kang x kaya + menumpang rmh org..brdoa je la bnyk2 moga Allah lindungi kita dan baby#sy pon first baby